Wysłany: Pon 04 Lip, 2011 02:54 Stara Gazownia w Inowrocławiu
drFaustus napisał/a:
[Tak na marginesie to warto wspomnieć i przywołać z zapomnianych czeluści historii istniejącą jeszcze wcześniej "starą gazownię", z roku 1874, w pobliżu "mostu pakoskiego" na terenie dzisiejszego Parku Solankowego.
Nie mam zielonego pojęcia w którym to miejscu było, co się z nią później stało i czy jakieś relikty po niej zachowały się do dzisiaj? ]
Pamiętacie ten wątek?
Pojawił się na naszym forum przy okazji poszukiwań zapomnianych wież ciśnień TUTAJ
Myślę, że mamy rozwiązanie...
Nie sposób było nie dać o tym fakcie znaku pomimo późnej pory (1.52) dlatego też z jej racji dalszy ciąg o cywilizowanej porze jutro, tj. dzisiaj
Wysłany: Pon 04 Lip, 2011 23:36
Ok, późniejsza pora lecz nie tak dramatycznie jak dzisiejszej nocy
Do rzeczy...
Przeglądam stare mapy... Na większości z nich do pewnego momentu w miejscu zaznaczonym na poniższych przykładach widać wyraźnie kompleks budynków.
Starsza mapa, nieco schematyczna, bez nadmiernej precyzji:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
I ciut późniejsza, odrobinę wyszczególniająca pojedyncze obiekty:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Współcześnie jest to ten obszar:
Komunikat:
Czy ceglany domek, o którym kiedyś na forum pisaliśmy należałoby wiązać z pozostałościami po tym miejscu?
Czy był późniejszy i tylko lokalizacją zbieżny ze Starą Gazownią?
Czy w ogóle to Stara Gazownia?
Co skrywa ziemia na tym obszarze, zajętym współcześnie przez drzewa i trawniki i wreszcie kiedy zniknęły z krajobrazu wspomniane obiekty naniesione na mapy?
Przyznam ze mieszkam w niedalekim sasiedztwie i nigdy nie słyszalem by był tam jakis budynek. Musze spytac sie babci ona moze cos wiedziec. Jedyna rzecz jaka mi przychodzi na mysl to stare sanatorium które wyburzono a na jego miejscu powstaly 2 bloki mieszkalne ogrodzone płotem z tego co pamietam adres to Narutowicza 100
Wysłany: Pią 10 Sty, 2014 23:17
Mijają lata... podczas których ciężko jest ruszyć z miejsca...
Pchnąć temat "do przodu"...
Tymczasem w ich przebiegu pojawiło się ciekawe ujęcie stawu solankowego, na którym widocznych jest kilka obiektów spośród których moją uwagę przykuwa ten z zaznaczenia...:
Komunikat:
Czyżby był to poszukiwany obiekt/relikt (jeden ze współtworzących) gazowni, a może jakiś inny "parkowy twór", o którym do tej pory za dużo nie wiedzieliśmy?
Fotka rewelacyjna Ja dopatrzyłam się wizerunku dzisiejszego sanatorium "Przy Tężni" dawniej chyba sanatorium dla dzieci.Oczywiście dzisiejsze sanatorium wyglądem nie przypomina tego ze zdjęcia.Ale to co napisałam nie dotyczy zaznaczonego przez Faustusa fragmentu.