Wysłany: Sob 16 Sty, 2010 20:02
Jeszcze ciepłe ujęcie... dotarło w ostatnich dniach.
Widać wcześniej nie pokazywany fragment budynku. Warto zwrócić uwagę na ogrodzenia - oryginalne przed "Willą Solankową" no i oczywiście przed obiektem będącym w głównym centrum mojego zainteresowania.
Wysłany: Pią 19 Lut, 2010 22:32
"Szewc bez butów chodzi"... Coś w tym jest Zbierając widokówki okazuje się, że można mieć pośród nich taką, na której znajdzie się odpowiedź na postawione sobie pytanie
Dwa miesiące temu chciałem zebrać jak najwięcej widoków tego miejsca, tak by jak najpełniej ukazać je pod kątem budynku, który nie przetrwał próby czasu i poległ na polu walki z wieżowcem "Energetyka"
Dziś chyba póki co ostatni materiał, ale całkiem niezły wg mnie.
Po pierwsze możemy zobaczyć sentymentalne ujęcie pawia bez wieżowca w tle... tylko z budynkiem o który chodziło!
Mało tego, to ze zdjęcia wynika, że nie był on wyłącznie równoległy do osi ul.Solankowej, ale i prostopadły. Być może litera "T" lub "L", to może za jakiś czas wyjdzie.
W każdym bądź razie w tym swoistym 'blogu" tematycznym czuję się usatysfakcjonowany
Tak się przyglądam tej rreewwellaaccyynnejj widokówce i nie kojarzę.Po prawej stronie pawia , patrząc na widokówkę widzę jakiś budynek , czy to może budynek sanatorium "Energetyk" ta wczesna wersja czy może jeszcze inne już nie istniejące zabudowanie.
Ale budynek po lewej stronie pawia już nie istniejący widoczny w całej okazałości.
Wysłany: Śro 01 Lis, 2017 21:23
Dach mansardowy... Nota bene, mój ulubiony
W ogóle, to bardzo ciekawy i złożony architektonicznie plan tego budynku...
W zasadzie architektonicznie to zbliżony do naszego Gartenstadt i wcale nie wykluczone, że z podobnego okresu...
Tyle że nie mam żadnych potwierdzonych informacji...
Za to, to zdjęcie powala na kolana :
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Niwiele z tego rozumiem, widokówka z Pawiem wskazywała w/g mnie na to, że tematyczny budynek był po drugiej stronie Solankowej w stosunku do "Energetyka", ale coś tam jednak rozbierają po stronie "Energetyka" ?!
Wydawało mi się, że ta perspektywa nierównoległości też jest złudna ? Załączam znany zapewne widok - w romiarze "Bastion" - gdzie nierównoległość nie występuje i budynek jest na miejscu "Villa Solankowa", który może być tematycznym budynkiem, po przebudowie ...
Wysłany: Nie 14 Paź, 2018 11:32
Bardzo ładne ujęcie, mnie do dzisiaj nie znane
Tak, to jest obiekt zainteresowania z tego tematu.
Villa Solankowa jest vis'a'vis po drugiej stronie ulicy Solankowej.
Wysłany: Pon 15 Paź, 2018 07:00
Ujęcie z zatoki autobusowej/parkingowej, która była w muejscu współczesnego "zegara słonecznego z pawiem". Na wprost ul. Solankowa, prostopadle do niej, a zatem przebiegająca w poprzek zdjęcia ul. Wilkońskiego. Jeszcze dokładniej precyzując, to masz tu taki archiwalny widok na miejsce, gdzie zlokalizowane jest skrzydło " Enegetyka" z kriokomorą i Marmurową na dole
Ja widzę temat następująco:
Pierwsza fotka to faktycznie fragment Villi Solankowej i mały fragment "jakiegoś" budynku, który ma być tym który m.in. ja nadesłałem. Rozgranicza je faktycznie ulica Solankowa.
Dalsze foteczki to m.in. za "Energetykiem" małe fragmenty budynku, który ma być tematycznym ... Jednak zdjęcie z "Pawiem" dla mnie obrazuje przedzielenie tematycznego budynku właśnie ulicą Solankową i tu jest dla mnie problem!
Zdjęcie nadesłane przeze mnie, jeśli ma być Solankową 71, to z jakiej jest perspektywy ? Pierwszoplanowa równoległa do krawędzi poziomej zdjęcia to ulica Wilkońskiego w stronę Świętokrzyskiej, zaś prostopadła to Solankowa ?!
Jednak ciągle mi to nie pasuje, ta pierwszoplanowa ulica wygląda mi na Solankową ?? Wówczas tematyczny budynek byłby w miejscu Villi Solankowej, ale ma to być Wilkońskiego ?!
Tak, tak, ja to widziałem wcześniej. Niby powinno przekonać, ale nie pasuje mi to ujęcie z Pawiem i przydałby się zapewne jakiś szerszy kadr!
Zapewne jest tak jak piszecie, ale u mnie wątpliwości są i pozostaną ...