Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 02:10 Rzeźby...
W związku z faktem, że miejskie skwery i place rozmaite nie tylko przyozdabiają pomniki, ale i również rozmaite rzeźby, z myślą o tych aspektach architektury miasta, powołany do życia zostaje niniejszy wątek. Standardowo, zapraszam w plener, bo jest co fotografować
Na dobry początek coś ode mnie:
Swoją drogą, ciekawi mnie, czy ktoś kojarzy skąd owe rzeźby przywędrowały w to miejsce? Podpowiedzią niech będzie dodatkowe pytanie: czemu (w sensie obiektu) musiały ustąpić?
Wysłany: Śro 17 Wrz, 2008 14:13
Eeejjj no, to byłoby zbyt proste na początek Ale podpowiem co niektórym zapewne, że wśród userów forum są tacy, którzy po nich (gdy stały na "swoim" miejscu) u siebie biegali
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 01:23
Moi drodzy, odróżnić należy rzeźby od pomników...
Tu posłużę się definicją ogólnodostępną:
"Pomnik - dzieło rzeźbiarskie lub rzeźbiarsko-architektoniczne, wzniesione dla upamiętnienia osoby lub zdarzenia historycznego.
Forma pomnika może być różna - najczęściej jest to posąg lub grupa rzeźb na cokole, może być nim jednak również kolumna, obelisk, naturalny głaz - kamień pamiątkowy, a nawet sztucznie usypane wzgórze (kopiec) lub budynek. Pojęcie "pomnik" w języku polskim jest dość wieloznaczne i szerokie, niekiedy jest poprzez nie – niewłaściwie – rozumiany nagrobek lub rzeźba plenerowa."
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 01:38
Właśnie w związku z wcześniejszymi słowami podczas przenosin postu (a właściwie rozdzielenia ich treści) zmuszony byłem usunąć je z pierwotnego miejsca i relokować treści w prawidłowe. Stąd też poniższe zdjęcia autorstwa Vrilla w moim poście Wink
No w końcu! Kultowa rzeźba Inowrocławia! Od zawsze towarzyszy nam w tym samym miejscu! Swego czasu doczekała się nawet lekkiego odrestaurowania farbą antykorozyjną
Chodziłam tam jako mała, grzeczna dziewczynka z moim św. pamięci Dziadkiem i regularnie doprowadzałam rodzinę do szału nazywając ten teren "Zarwanym" kiedy to on Zapadłym się woła (zgodnie z nazwą ulicy zresztą)
Teraz czas na mnie Rzucam ciekawą rzeżbe, a zarazem legende Os.Nowego wraz z kultowym ogrodkiem jordanowskim na tym osiedlu. słynna rzezba Zyrafy ( fotka po remoncie i w nowym miejscu)
Niestety nie mam zdjęcia tej rzeźby.Stała ona w tzw parku na osiedlu Piastowskim, blisko ogrodzenia żłobka ,,Ptyś".Była to rzeżba wykonana z drewna .Przedstawiała matkę trzymającą dziecko na ramionach, dokladnie podobna do matki boskiej z małym jezuskiem.Niestety niszczała i została jakoś w roku po 2000 usunieta całkowicie.Posiada zwas ktoś jej fotkę???/
Jak dla mnie nr 1 wśród wszelkich rzeźb i pomników ( samolotu nie ma więc się nie liczy ).Jaszka za dnia,ja pod osłoną nocy.Zarwane powinno być miejscem spoczynku dla wszelkiej nieokreślonej formy wyrazu,którą spotykamy na ulicach Inowrocławia.Co do krzyża kolo Barbary - na krzyżu siedzą ( odsiadują ) i na krzyż patrzą
Teraz lepiej powiem juz ze zdjęciem. o drewnianej figurce matki z dzieciatkiem w ręku, ona stała w parku na piastowskim.Ponizej miejsce gdzie stała, widac puste miejsce między trawą
W latach 90-tych to była fontanna taka mała ( widac rurke w pysku węża).Maly byłem to do niej podchodziłem , tak ciurkiem woda leciała, w kielichu był splyw te wody, i tak w kółko leciała, pod koniec lat 90-tych zlikwidowana i zasypany kielich w którym obecnie kwiaty rosną tylko
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 13:45
Dziś dotarłem do wspomnianego w poprzednim poście zdjęcia. Całe prezentowane jest w temacie poświęconym kościołowi św. Mikołaja, natomiast tutaj, by nie wprowadzać zamieszania sama rzeźba - kiedyś fontanna. Tu widać ów wspominany język, z którego leciała woda.
To ja dodam podobne miejsce w którym kiedyś ,,tetniło zycie" a mowa o fontannie na skwerze PCK przy Szpitalu Powiatowym
Nie pełni swojej pieknej funkcji,tryskania wodą jest w koszmanym stanie,zamknieta ze wgledu na to ze ponoc kiedys słuzyła jako klimatyzator szpitala. Czy to prawda????
Cóż mnie można zaliczyć do grupy osób, które nie widziały ale wiedzą że był. Zdjęcia nie posiadam, a bardzo mnie ciekawi jak wyglądało to dzieło sztuki.
Rzeźby z tego pleneru są jakie są ...każdy widzi, są w Solankach- ( gracje-plotkarki, pani z kwiatkiem i ziemowit nad stawkiem oraz 'dupiasta' przy tężni), przy Wojska Polskiego za pawilonikami- nie wiem do dzisiaj co przedstawia (?), przy UM jakiś 'krzak' (!), przy wieży ciśnień z sentecją. Ta powyższa znajduje się na dziedzińcu miedzy blokami za Przychodnią.