Na początku wiosny natrafiłem w Rąbinku na zabudowę wiejską z początku XX wieku (tak mi się wydaje). Jest to wiejski dom. Niestety w dość przeciętnym stanie. Spod papy widoczna jest jeszcze strzecha. Wydaje się niezamieszkana, aczkolwiek z pewnością jest czyjąś własnością (pergole i w miarę uporządkowany ogródek). Niestety nie wiem jakie fanty mogą znajdować się w środku:). Znakomicie prezentowałaby się po remoncie w oryginalnym pokryciu dachowym ze słomianej strzechy.Oceńcie...
Ale to nie w Rąbinku jest - tylko w Rąbinie. Dom należał do rodziny Kozłowskich i rzeczywiście jakieś trzydzieści lat temu pokryty był tylko strzechą. Obecnie nikt nie mieszka. Jasiu zmarł jakieś dwa lata temu, a kuzynostwo, które ma zapewne prawa do spadku mieszka gdzieś na os. Rąbin.
Rąbinek to zabudowania na końcu ul. Wierzbińskiego
W pobliżu duży budynek starej obory z czerwonej cegły, w stanie zbliżającym się do ruiny. Nadałby się do generalnego remontu, (nawet na jakiś dyskont - co prawda w pobliżu zbyt mało mieszkańców - potencjalnych klientów) . Pozostałość po gospodarstwie p. Burzyńskiego - znacjonalizowane ustawą o reformie rolnej. Na polach tego gospodarstwa leży nowy Rąbin.