Wysłany: Pią 22 Lis, 2013 11:41 Pompa wodna na Rynku
Faustus, może masz wiadomości, albo jeszcze lepiej jakieś fotki z pompą która jak się dowiedziałam była zlokalizowana na płycie inowrocławskiego Rynku.
Myślę że była by to ciekawostka
Wysłany: Pią 22 Lis, 2013 12:56
Dobry temat
Foty... coś powinno się znaleźć
Samą pompę utrwaloną mam już na widoku z połowy XIX wieku i przewija się przez prawie sto lat.
Na pewno jeszcze na początku lat 40-tych XX w. podczas okupacji jej miejsce jest wypełnione przez bodajże szalet (zastąpiony później murowanym po przeciwnej stronie płyty Rynku...).
Wysłany: Pią 22 Lis, 2013 21:21
i aż chciałoby się podpowiedzieć decydentom (aranżerom przestrzeni miejskiej), że rekonstrukcja takiej pompy jako publiczna studnia z wodą pitną (na wzór poidełek w innych miastach, np. w Łodzi), znakomicie by się komponowała z historią miasta.
Gadżet wyróżniałby się na pewno i spełniał określoną funkcję...
No ale... my tu sobie... biurka sobie...
Wysłany: Nie 01 Gru, 2013 19:21
"Podczas prowadzonych w latach 1835-1837 na rynku w Inowrocławiu wierceń w poszukiwaniu wody zdatnej do picia natrafiono na głębokości 111,5m na warstwy gipsu, pod którymi była solanka (...)" - czyżby to był trop dot. niniejszej lokalizacji studni?
no tak ale na co komu solanka chyba nie do pozyskiwania soli, no i darmowa solanka toż w tamtych czasach w uzdrowisku wnoszono opłatę za spożycie tego cudu oczywiście jednorazowo na początku kuracji co było wpisywane w legitymację kuracjusza.
Wysłany: Pon 02 Gru, 2013 00:08
Oczywiście, że nie solanka, bo w końcu żadnego szybu tu nie postawiono
Ale otwór sondażowy w sam raz do wykorzystania...
To taka luźna, niewiążąca teoria