Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 17:26 Nazi-Architektur in der Stadt Hohensalza
Wydaje mi się,że temat ciekawy,choćby z racji faktu wpływu okupacji hitlerowskiej w latach 1939-45 na rozwój urbanistyczny miasta (bądź jego brak-zapraszam do dyskusji...).
Spróbujmy poszukać zatem tych miejsc,które swój początek znalazły w tamtym okresie...
Na rozpoczęcie:
Jaka to ulica?
(Pewniaki niech dadzą pobawić się mniej wytrawnym pasjonatom historii miasta )
Wysłany: Śro 02 Kwi, 2008 16:23
Sikorskiego mi się z Wawrzyniaka pomyliło, ale o tym budynku własnie myślałam. Idąc przez Jordanek w stronę przystanku PKS na kopernika go mijam często haha Raz coś wygrałam Juppi Juppi jej!!
teraz się zastanawiam gdzie tu w Inie mamy jeszcze takie okienka na poddaszu ładne.... Przy Roosevelta?
Wysłany: Czw 03 Kwi, 2008 00:47
Ok.Prześledźmy zmiany w tym miejscu,które związane były z postawieniem tego budynku:
- widok sprzed okupacji tego rejonu przedstawiał się następująco:
- następnie wyburzono część budynków (na rysunku zaznaczono czerwona linią) i wstawiono "koszarowiec" (zielony zarys), kolor szary - wydłużona ul.Poznanska o ten odcinek
Widok w kierunku ul.Poznańskiej/Kasztelańskiej, przedstawiający m.in.prace związane z powstawaniem nowego odcinka ulicy/wyburzaniem/budową:
Widok z ul.Poznańskiej w kierunku "koszarowca",którego jeszcze nie ma,a jego miejsce zajmuje m.in.budynek zaznaczony strzałką...
...który na wcześniejszej panoramie stoi w tym miejscu (patrz strzałka)
Jeszcze rzut oka na widok współczesny tego terenu...
fot.Google Maps
...na który naniesiemy schematyczny zarys wyburzonych parceli...
Dla "młodzieży" można jeszcze zaznaczyć obrysem w innym kolorze, nieistniejące już,a widoczne na tym pięknym zdjęciu kamienice zniszczone w styczniu 1945 roku i kamienicę z "Apteką pod Orłem",zniszconą 9 września 1939 roku i niebawem rozebraną.
Dodając swoje "pięć groszy" do tematu,to zdjecie zostało wykonane około 1933 roku,podczas wykonywania przez armię naszej Rzeczpospolitej pewnej "tajnej" misji :-)Skąd o tym wiadomo,pozostawiam bacznym obserwatorom:-) .
dodaj Aldeczku o schronach pod tym budynkiem i o budynku blizniaczym tyle ze mniejszym po drugiej stronie ulicy.
Relacje o schronie posiada mgliste
Badałem część piwnic i nic nie zauważyłem.Wiadomości o podziemnym obiekcie, związanym z tym budynkiem mam od dwóch niezależnych osób,które sadzą ,że tam był owy, na razie dla mnie mityczny schron( )
Budynek po drugiej stronie, kochany orderku posiada schron,ale powstał on razem z sąsiadujacym budynkiem grubo po II wojnie światowej .W tym budynku jest wejście do tego schronu.Pamietam jeszcze strzałki ,wymalowane białą farba ,z oznaczeniem kierunkowym:"do schronu"Budynek jest "koszarowcem" ale socrealistycznym.
Identyczne obiekty sa na Osiedlu Nowym
Proponuję ekskursje tam, abyś porównał sobie tamte budyneczki i ten z Posener Strasse
Na miejscu Kamienic zniszczonych w 1945 <obecne budki z hamburgerami i trawnik> mają być zbudowane nowe tak?
Za Chiny Ludowe ,,,,,żadnych ham,,,ches i tego Mac żarełka,,,,,,,,,,,,,,,
rekonstrukcja kamienic pierzejii zachodniej TAK
wOJCIECH
Najmłodsza władzunia znowu niedoinformowana
Na tej parceli zniszczonej w styczniu 1945 roku powstaną dwa szklane (patrz PKO I NOWY"WEISS") straszydełka.
Miasto ma jednak problem co zrobić z włascicielami hambów i cocacolowców,którym trzeba bedzie wypłacić ogromne odszkodowania za usunięcie ich punktów z podłym żarciem.
Poprzednia władzunia zmieniła stan prawny tych terenów i sprawy własności.Teraz są problemy.
No ale od rozwiazywania ich mamy w RM "tęgie głowy".
Wysłany: Pią 06 Cze, 2008 20:35
No,Anuś,minęło trochę czasu,a w tym miejscu nic z Twojej strony się nie pojawiło?
No to dla potwierdzenia tematu wątku,zdjęcie z uroczystości otwarcia basenu
(Zdjęcie pochodzi z wydawnictwa "Po prostu Inowrocław" autorstwa: B.Kasińskiej,E.Mikołajczaka,P.Strachanowskiego,wyd.POZKAL,Inowrocłąw 2001 - do zakupu której zachęcam każdego miłośnika historii miasta)
Wysłany: Pią 25 Lip, 2008 00:09
"Ten" czyli który? Jest to na pewno "coś" z czym się borykam... Póki co sensownego wytłumaczenia na owe "coś" nie mam. Jak na schron poza strukturą obiektu to ciut za blisko linii budynku... Może to były jakieś śmietniki? Nie pozostaje nic innego, jak snuć dywagacje na temat tychże reliktów, a przyznać trzeba, że ciekawe. Zapewne wgląd w plany rozwiałby wszelkie spekulacje, ewentualnie jakieś ujęcie "z epoki"...
Tak samo jak wieża ciśnien w tym rejonie, to (zbiornik ppoż - przyp.Admin) jest takze kultowe miejsce Inowrocławian młodych, ale niebezpieczne.Postawiony w PRL-u, był ogrodzony , słuzy jako sprzęt gasniczy. Obecnie bez ogrodzenia ani znaków ostrzegawczych, jest głeboki.Czy ktos tam utonąl, tego nie wiem ale drobne wypadki tam były ( pod moim kumplem zarwał tam sie lód, ale uratowałem go).Obecnie takze zaniedbany od smieci po piwie i innych uzywkach.zdjecie dolacze niebawem
[EDIT by ADMIN] Zbiornik ppoż, o którym piszesz - podobnie jak wszystkie pozostałe tej konstrukcji w Inowrocławiu - pochodzi z czasów II W.Św., dlatego post został przeniesiony w to miejsce:wink:
Dr Faustus, misie minoł kiedys ten basen przy zjeździe autobusów.jak ludzie wysiadają na przystanku do huty, zaś potem jedzie autobus po tym łuku w dół do Dworca.No to z tego łuku widac basen