Co ciekawe, to próżno dziś szukać na tym terenie jakiejkolwiek informacji na temat historii tego miejsca, czy to w formie tablicy informacyjnej... A byłoby to wskazane... Echhh...
Dr nie zgodze się tablice są dwie , jedna informacyjna, o konfederatach barskich, druga prawie przy Ruinie, z informacją bodajżę, coś w stylu "Tu spoczywają prochy mieszkańców Miasta Inowrocławia z lat ... " coś takiego chyba
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008 17:25
Luter napisał/a:
Tak o te dwie mi chodziło .. sam nie wiem ta Ważniejsza przy Ruinie jakoś w oczy się nie rzuca ...
No właśnie Przeciętny zjadacz chleba, powiedzmy "turysta", a nie lokalny wyjadacz, minie ją wtopioną w tło, stojącą na wysokości kostek, no do kolan nawet niech będzie i zostaniem w błogostanie niedoinformowania
Jakoś gdzie indziej inaczej radzą sobie z takimi informacjami... Ale cóż, "gloria", że coś w ogóle jest
Może w przewodnikach jest zamieszczona ta tablica i wtedy ktoś ją celowo będzie szukał - wtedy znajdzie na 100%
Trzecia fota od góry z pierwszego postu niesamowita drFaustus, powinieneś ja wstawić w konkurs fotograficzny na Sierpień Wygraną masz za nią, jak nic w "kieszeni" Nie chodzi mi tylko o sam pomnik, ale i te chmury w tle, które dodają klimatu
Pytałem swego czasu kolegę MadMaxa o ten cmentarz, ale odpowiedzi nie uzyskałem. Postawię zatem pytanie jeszcze raz; może ktoś zna odpowiedź.
Czy teren cmentarza został splantowany czy jest to pozostałość tego co zostało przez wieki??? Wytyczono alejki, postawiono ławeczki... czy przy tej przebudowie parkowej dokonano ekshumacji??? W jakich czasach nastąpiła ta parkowa przebudowa???
Wysłany: Śro 16 Gru, 2009 23:03
No więc... to co obecnie mamy, to relikty dawnej nekropolii...
Obyło się bez plantacji i ... ekshumacji!
Natomiast to co mamy do dziś, to relikty, które uchowały się cudem w pożodze historii... Nie tylko wojennej, ale i po. Mam na myśli przebudowę lokalnej sieci dróg, która wchłonęła w swoje struktury wzgórze, na którym położona jest świątynia.
Swego czasu na forach lokalnych portali dużo było dyskusji, polemiki jak i zwykłego bicia piany nt. tego co zrobiono ze szczątkami pochowanych na całym terenie osób...
Była inspekcja Wojewódzkiego Konserwatora odnośnie ogrodzenia terenu i postanowiono ogrodzić cały teren "parku-cmentarza" co by ludziom uzmysłowić, że to nie nocnik dla psów, a miejsce uświęcone.
[quote]Czy teren cmentarza został splantowany czy jest to pozostałość tego co zostało przez wieki??? Wytyczono alejki, postawiono ławeczki... czy przy tej przebudowie parkowej dokonano ekshumacji??? W jakich czasach nastąpiła ta parkowa przebudowa???[/quote]
W latach sześćdziesiątych przebito ówczesną ul. M Fornalskiej (obecnie Laubitza) przez teren cmentarza przecinając wzgórze go na dwie części. Pomiędzy ul. Toruńską, a Laubitza pozostała mniejsza część bez jakichkolwiek śladów nagrobków, ale z zachowaną rzeźbą terenu. To obecny skwer Sybiraków. Druga część w stronę ul. Orłowskiej doznała jakichś niwelacji. Przede wszystkim w rejonie pomnika Powstańców Wlkp., może też w okolicach byłego Jordanka. Bliżej kościoła chyba niwelacji nie przeprowadzano, nie licząc schodów na parking i część parkingu. Ulica Laubitza znajduje się w ok.1,5 m poniżej powierzchni dawnego cmentarza. Na terenach nie niwelowanych nie przeprowadzano ekshumacji. Cześć szczątków wykopanych w latach 60 znaleziono niedawni przy budowie ronda.
Ja wam powiem to co w radiu usłyszałem ( w radiu Eska Ino 98,1 FM) ten obiekt bedzie grodzony cały, z jakis wojewodzkich funduszy.Pojawia sie takze ładne tablice informujace o tym cmentarzu, i jakie postacie tam leża ( spoczywa tam m.in Zygmynt Wilkoński)
Kości znalezione na rondzie pochodzą z przekopu ul. Laubitza. Tam je złożono, a nie na cmentarzu. Na fotografii widać, że wzgórze rozkopano na głębokość ok. 2m, a układając instalacje podziemne, jeszcze głębiej.
No właśnie a co to widać. Wejścia czy przejścia pod "Ruiną" Pierwszy raz widzę , że jakieś labirynty są. Ale coś się słyszało o tajemniczych przejściach. Widokówka więcej niż supeeerrrr.
Drzwi do grobowców - są bardzo niskie (podobne do grobowca Grabskich, jedynego ocalałego). Widocznie takie budowano . Porównując do tych kaplic z końca XIX w na cmentarzu Matki Boskiej to bardzo maleńkie.
Wysłany: Nie 14 Lut, 2010 20:18
Właśnie... Powiększę jeszcze pojedyncze wejścia:
Powiem Wam, że zadziwia mnie brak jakiegoś studium tej nekropolii.
I wcale nie musiałoby być z ostatnich powojennych lat, tylko sprzed lub nawet z początku ubiegłego wieku. Być może takie coś powstało w okresie odrestaurowywania obiektu? Jednak nie spotkałem się z niczym podobnym
Tak patrzę na zdjęcie przedostatnie, to z widokiem "Ruiny" Na tym zdjęciu też za płotem a przy wzgórzu widać jakieś wejście, czy jest to może jakaś kapliczka. Bo tak nić innego w pomyśle na "Co to widać" nic innego nie przychodzi mnie di głowy.