Od pewnego czsu trwają prace mające na celu zabiezpieczenie fundamentów jednego z najciekawszych zabytków naszego miasta.Wszystkim chętnym polecamy utrwalenie odkrytych fundamentów budowli...Czas ucieka,prace postępują,wkrótce ta niepowtarzalna okazja okryje się kołdrą zapomnienia na kolejnych kilkadziesiąt lat....
W trakcie prowadzonych tam prac odkryto nieznane do tej pory relikty przypor(tzw.szkarp) przy budynku zachrystii.Od strony południowej natrafiono natomiast na płytkiej głębokości na masowe szczątki ludzkie,które po wydobyciu na powierzchnię zabezpieczono.Jedna z czaszek posiadała widoczne dość głębokie wgniecenie(ofiara najazdu krzyżackiego z 1431?)Ekspertyza tego nie ustali-szczątki zostały zakopane.
W dniu wczorajszym,przy głównym portalu od strony ul.Staszica odsłonięte zostały fundamenty nieznanej części kościoła.Ciekawym znaleziskiem był fragment połowki średniowiecznej cegły z głębokim odciskiem trzech pazurów psa(być może wilka)Reszta niestety uległa zniszczeniu przy wyrzucaniu z wykopu.Prace ,ogólnie zmierzają ku końcowi.Po odkopaniu fundamentów następuje proces ich oczyszczenia wodą pod ciśnieniem, uzupełnieniu ubytków pokrycie zaprawą i zasypanie specjalną warstwą żwiru.
Wysłany: Sob 13 Wrz, 2008 20:10
Temat obiektu od dłuższego czasu nie był poruszany, zatem przenoszę go w to miejsce (wcześniej w "Zmiany w mieście), m.in. z racji tego, że jest to jeden z nielicznych wartych pokazania szerszej grupie odbiorców, zabytek znajdujący się w granicach naszego centrum miasta
Pierwsze posty tematu wspominają o odkryciu fundamentów, stąd też w nawiązaniu do nich, jako uzupełnieni dodaję poniższe zdjęcia:
Przy okazji zapraszam wszystkich chętnych do kontynuowania tematu. Może macie "coś" z wnętrza? Może widok z zewnątrz?
Wysłany: Nie 21 Lut, 2010 13:48
Widok sprzed 25 lat...
W zasadzie niewiele się zmieniło.
Warto zwrócić uwagę na fontannę na pierwszym planie, o której wspominałem kiedyś w osobnym wątku - jest w całości, czyli... O tym za chwilę w wątku jej poświęconym http://www.stowarzyszenie...5-30.html#29398
A ja mam takie zdjęcie z widoczną w tle dzwonnicą Tyle, ze tak trudno trafić w moment aby tych wszech obecnych samochodów nie było. Zdjęcie zrobiłam w tym tygodniu.