Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008 14:57
Standardowo temat schodzi z toru... Kawiarnia pusta, są wolne stoliki, więc proszę tam przy kawce pogaworzyć o wyższości niższych stanowisk nad wysokościami tarasów/balkonów itp.
"Miasto na fotografii..." - przypominam tytuł tematu...
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 19:23 Ratusz i jego tajemnice...
W dniu wczorajszym (23.10.08) budynek Urzędu miasta obchodził swoje stulecie. Z tej okazji przygotowano wiele atrakcji, w tym najbardziej mnie interesującą: zwiedzanie wieży ratuszowej.
Niestety nie mam aparatu fotograficznego, ale porobiłam zdjecia telefonem Mamy Zapraszam do zapoznania się z galerią:
Wejście na wieżę, a właściwie na jej przedsionek czyli strych, znajduje się za niepozornymi drzwiami z napisem:
Znajdują się one na przeciwko wejścia do damskiej toalety w wydziale organizacji chyba
A oto strych:
Fotka powyżej bardzo mi się podoba, zgłosiłabym ją na zdjęcie miesiąca, ale nie mam szans w porównaniu z profesjonalnym sprzętem innych userów
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008 18:49
800/600?? szczerze to nie pamietam :/ a teraz mam inny komputer z innym monitorem i nie musze już przewijać stron...więc nawet nie zauważyłam :/ przepraszam jesli komus utrudniłam życie...:/
Myślę, że w tym roku Photo Day tam nie zrobią Ale na pewno kiedyś zrobią
Teraz jakoś niedługo Dni Kolejarza czy coś takiego mogliby "otworzyć" dworzec i zrobić Photo Day Niektóre miasta wpuszczają wtedy nawet dzieciaki do nastawni ... a u Nas kolejarze ... nic.
Wysłany: Śro 17 Lis, 2010 22:19
Na szczęście
Nie jestem do końca fanem ich udostępniania. Tracą wtedy urok... Atmosfera tajemnicy jaka towarzyszy takim miejscom jest lepsza, kiedy pozostają "za zamkniętymi drzwiami".
Tak więc mam mieszane uczucia co do tej imprezy...
Specjalnie dla kolegi rąbek "tajemniczego" strychu z dworca
Wysłany: Śro 05 Sty, 2011 14:57
W poszukiwaniu rozmaitych detali architektonicznych na budynkach, znakomitym uzupełnieniem są stare fotografie bądź rysunki, które pozwalają na porównanie tego co mamy zachowane współcześnie z tym z przeszłości czy wręcz wprost z kreślarskich stołów.
Zgłębiając temat niniejszego wątku przeglądam materiał z początku ubiegłego wieku, na stronach którego na rycinie przedstawiającej Urząd Miasta czytelnie widać Gwiazdę Dawida (a może to tylko moja wyobraźnia) zdobiącą szczyty frontowych ryzalitów.
Celowy zabieg czy element zdobniczy?
Czy tak wyglądał projekt czy może autorowi rysunku łatwiej było narysować w tej formie skomplikowany wzór obowiązujący również obecnie?
Co zostało zrealizowane? Zachęcam do przyjrzenia się budynkowi podczas najbliższej wizyty w jego sąsiedztwie
Skoro jest to jakiś stary widoczek to czemu jest balkon w gabinecie prezydenta ?
Albo z drugiej strony :
obecnie balkon prezydenta jest zabudowany, czy zawsze tak było ? po prostu kolor cegły jest zdecydowanie inny niż w reszcie budynku. Myślałem, że to PRLowska przeróbka, a tutaj na rysunku ... jednak też już jest ów kryty balkon
Zawsze byłem przekonany, że był tam zegar słoneczny tyle, że zapuszczony. Myślę, że przy okazji remontu wieży przywróci mu się dawną świetność. Co do nadbudówki na balkonie to sądziłem, że pochodzi z międzywojnia. Sadząc po pocztówce była wcześniej.
Robiłem jakiś rok lub dwa temu fotki tej nadbudówki (muszę je poszukać). Wyraźnie widać, ze ścianę postawiono na zielonych cegiełkach okalających taras.
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 13:12
Na jednym z wcześniej zamieszczonych rysunków jest on naniesiony jako obiekt "b". Przywołajmy go raz jeszcze:
To pozwala na jego umiejscowienie w terenie.
Co do dokładniejszych zdjęć - postaram się wrzucić jego dostępne (w moich zbiorach) wizerunki (hmm... kiedyś nosiłem się z tym tematem by wrzucić na forum, dlatego cieszę się, że wywołałaś go do tablicy ).
Co do śladów po nim - dawny budynek SM jest rzekomo z wozownią związany (bez dogłębnej analizy architektonicznej powtarzam tylko niezweryfikowaną plotkę )
Myślę, że szanse na znalezienie reliktów budynku, zapewniłyby prace ziemne na terenie dawnych przyległych działek (do których miało dojść przy budowie apartamentowca )
Wysłany: Wto 30 Kwi, 2013 23:07 Urząd Miasta Inowrocław ratusz
Luter napisał/a:
Swoją drogą odnośnie tego rysunku:
Skoro jest to jakiś stary widoczek to czemu jest balkon w gabinecie prezydenta ?
Albo z drugiej strony :
obecnie balkon prezydenta jest zabudowany, czy zawsze tak było ? po prostu kolor cegły jest zdecydowanie inny niż w reszcie budynku. Myślałem, że to PRLowska przeróbka, a tutaj na rysunku ... jednak też już jest ów kryty balkon
Luter, myślę że ten widok rozwieje wszelkie wątpliwości i odpowiada na pytania
"Balkon" realizowany był po prostu na końcu budowy, po wzniesieniu zasadniczej-głównej części budynku i wygląda na to, że nie do końca wystarczyło cegieł z tego samego rzutu
Wysłany: Wto 17 Gru, 2013 18:58
Czas na współczesne ujęcie odzwierciedlające to z przeszłości...
... ehhh... gdyby nie współczesny budynek Starostwa..., tyle że wtedy pewnie całość byłaby zachowana do dnia dzisiejszego, a tak mamy je "po części", tj. m.in. skrócony na szerokości budynek wozowni zachowany do dziś (ex siedziba Straży Miejskiej) - niestety przesłonięty chaszczami:
Wysłany: Nie 23 Lut, 2014 20:45 Urząd Miasta Inowrocławia Ratusz
Trochę nam się na forum pogubiły zdjęcia poprzednich autorów (Anusiaino) - co związane było z przenosinami serwisu - stąd też apel o ich wznowienie...
Tymczasem udało nam się w dniu dzisiejszym zajrzeć tam osobiście - co nie ukrywam, dało mi dużo radości, bo w końcu mogłem zrobić zdjęcia 1:1, których jedno dziś prezentuję W TYM miejscu.
Coś świeżego z wnętrza obiektu:
Wysłany: Wto 04 Mar, 2014 11:41
Na wiele pytań dot. przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń odpowie nam poniższy rzut parteru
Za naszą umywalką znajdował się skarbiec (cyfra '1').
Sala ślubów to pierwotnie pomieszczenie kasy '2', z którego do obsługi interesantów wydzielono fragment oznaczony na rysunku cyfrą '3'.