FORUM OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA ROK ZAŁ. 2006 www.stowarzyszeniebastion.com
Weteran I wojny światowej świętował 113. urodziny
Autor
Wiadomość
drFaustus
komendant zgrupowania
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 00:10 Weteran I wojny światowej świętował 113. urodziny
"Najstarszy Anglik, jeden z dwóch żyjących jeszcze brytyjskich weteranów I wojny światowej, Henry Allingham skończył właśnie 113 lat.
Tort urodzinowy dostarczyli mu żołnierze Royal Marines (piechoty morskiej), a nad jego domem przeleciał śmigłowiec marynarki wojennej.
Allingham, który urodziny obchodził w gronie rodzinnym, był wyraźnie poruszony. Powiedział, że "nigdy nie spodziewał się takiego zaszczytu".
Do wojska Allingham wstąpił w 1915 roku. Rok później wziął udział w bitwie jutlandzkiej - największej batalii morskiej I wojny światowej.
W marcu br. Allinghamowi przyznano francuską Legię Honorową.
Drugi z żyjących weteranów I wojny światowej w Wielkiej Brytanii - Harry Patch - ma obecnie 110 lat.
(jks)"
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
jaszka
zastępca komendanta drużyny
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 20:24
Zapytany czemu zawdzięcza dożycie tak sędziwego wieku Allingham powiedział że "papierosom, whisky, dzikim kobietom i zdrowemu poczuciu humoru"
Powiedział również (to tak a propos jego poczucia humoru): "Czuje się młodo i nie mogę w to wszystko uwierzyć. Liczyłem na elektryczny wózek inwalidzki ale chociaż dostałem kartkę od Królowej" 8)
drFaustus
komendant zgrupowania
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 21:21
Dobre! Dziadek ma nadal torbę na swoim miejscu
Ehhh.... tyle lat pociągnąć na tym świecie - ile wrażeń!
Raisa
komendant oddziału
Wysłany: Pon 08 Cze, 2009 21:30
Wręcz niesamowite tyle lat i ile wspomnień.
Anusiaino
komendant plutonu
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 01:28
Ale pewnie nikt mu nie śpiewał sto lat
Dzikie kobiety receptą na długowieczność? interesujące
Kopiowanie wszelkich treści zawartych na forum bez zgody administracji i autorów tematów/postów zabronione!
Administracja forum nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy - są one własnością ich autorów.