Tuż pod Janikowem natknęłam się w przydrożny lasku na te właśnie płyty nagrobne. Nie dało się rady cokolwiek odczytać . Nic na temat obecności w tym miejsca jakiegoś cmentarza nie dowiedziałam się.Ale też i ludzi akurat było niewielu.Może wiecie coś na temat tego miejsca pochówku.
Witam. Byłem dzisiaj na małym wypadzie rowerowym. Wrzucam kilka zdjęć do tego tematu, gdyż jest powiązany regionem. Naturalnie to jakiś cmentarzyk,niestety nie mam pojęcia jaki to jest dokładnie. Nie miałem okazji zapytać się miejscowych. Może koledzy z forum wiedzą precyzyjnie. Mieści się on zaraz za Janikowem a dosłownie przed wsią Sielec. Kilka zniszczonych małych nagrobków Na jednej płycie napisy możliwe do rozszyfrowania. Dodam, że natknąłem się na niego jesienią ubiegłego roku. Krzyż postawiono zapewne pod koniec roku. Po zimie nagrobki zostały ładnie odsłonięte, ponieważ jesienią była tam dość wysoka trawa.
No tak, ewangelicki. Jeśli to jest tam gdzie myślę, według google maps to w linii prostej jakieś 300 metrów od kościoła. Jutro będę w Janikowie, postaram się tam podjechać i zrobić "wizję lokalną"
Wrzucam na razie fotki z cmentarza - tak jak podejrzewałem, widać wyraźnie kościółek z terenu cmentarza. To dawny kościół ewangelicki, dzięki staraniom kościoła Ewangelicznych Chrześcijan z Bydgoszczy, został odzyskany (był tam wcześniej magazyn nawozów) i wyremontowany. Teraz jest tam placówka KECh. Ale o Kościółku coś napiszę w innym temacie, jak porozmawiam z tamtejszym pastorem. Cmentarz najprawdopodobniej należał do tej parafii.
Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 12:53
Dzięki za wstawkę
Liczymy zatem na dalszy ciąg z historią kościoła w tle
Swoją drogą to w którym roku on powstał? (kościół)
Przeglądam jakieś materiały i jest napisane, że wyznanie ewangelickie ma najbliższy kościół w Pakości (a może to o parafię chodzi), natomiast katolickie w Ludzisku.
(posterunek żandarmerii, poczta, urząd (gminy?), szkoła ewangelicka na miejscu (katolicka też).