Wysłany: Wto 30 Cze, 2009 21:27 Grabowo - woj. kuj.-pom.
Klimatyczny cmentarzyk, z przeszłością zapewne ewangelicką co widać po reliktach nielicznie zachowanych nagrobków. Nad całością góruje kapliczka - zadbana, prawdopodobnie z późniejszego okresu, ewentualnie cmentarz był wielowyznaniowy.
Ciekawym obiektem jest prawdopodobnie stary grobowiec - niestety wewnątrz zawalony śmieciami. Za to widać ładne ceglane sklepienie
Szkoda, ale niestety jak większość ewangelickich nekropoli i ta ulegała zapomnieniu, a co się z tym wiążę zniszczeniu. Znam temat tych cmentarzy gdyż sam mam prababkę i dziadka pochowanych na Mazurach. Gdy trafię na cmentarz ewangelicki, to aż przykro patrzeć. Poza małymi wyjątkami reszta jest ograbiona i zdewastowana. A widać, że niektóre pomniki, to były prawdziwe dzieła sztuki kamieniarskiej
Zadbana kapliczka trąca kiczem i przypomina trochę kapliczki w Grecji,
które ustawiane są wszędzie przy drogach oraz w co drugim gospodarstwie domowym.
A grobowiec rzeczywiście intrygujący
Faktycznie, kapliczka z całym szacunkiem troszkę "kiczowata"(przepraszam za wyrażenie, nie chce broń Boże kogoś urazić, mam "ciężki" dowcip, ale nie tym razem). W Grecji niestety nie byłem, więc się nie wypowiem. Co do grobowca taki w naszych tematach jest tzn "bunkrowaty", przypomina mi troszkę schrony ceglanych fortyfikacji. Może jakiś wojskowy tam był pochowany.
Wysłany: Śro 01 Lip, 2009 11:15
Mnie się podoba określenie Deep'a Grecki kicz - to strzał w dychę dokładnie tak ona wygląda
W każdym bądź razie na pochwałę zasługuje fakt, że ktoś tam tego dogląda. Być może teren uporządkowany jest ze względu na tą właśnie kapliczkę, której wnętrze wypełniają rozmaite dewocjonalia, ale mimo wszystko przy okazji resztki nagrobków załapały się na ów ład