Wysłany: Nie 24 Sie, 2008 18:01
Ten zadbany cmentarz wraz z obeliskiem znajduje sie przy drodze ,która prowadzi z Gniewkowa na Cierpice -szosa Zajezierna (prowadzi również do Zajezierza)
widze Madmax ze w Osieku przeszles moimi sladami ten kamien to alabaster, nagrobek na pierwszym zdjeciu z Osieka (Madmaxa) podnioslem do pionu z pozycji leżącej, w okolicy lezy tez roztrzaskany krzyz z takiegoż materiału.
Wysłany: Sob 13 Wrz, 2008 16:05
drFaustus napisał/a:
Madmax, przy okazji zahaczyłeś o niemieckie umocnienia 44r. w okolicy?
Niestety nie.Skupiłem się tylko na cmentarzach.Poza tym martwiłem się tylko o to żeby mieć siły na droge powrotną
Po zajechaniu do domu licznik pokazał 80 km.Tym samym pobiłem swój rekord sprzed kilkunastu dni
Teraz zaprezentuje bardzo ciekawe (bynajmniej dla mnie) miejsce.Jest to cmentarz Mennonitów.( Holenderski odłam religii ewangelickiej).Znajduje sie on w Nieszawce Wielkiej (kilkadziesiąt metrów od wału przeciwpowodziowego Wisły)
Cmentarz powyżej znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kościoła oraz szkoły.Zawsze na 1-ego listopada (a czasem częściej) jest sprzątany przez dzieci
Wysłany: Sob 13 Wrz, 2008 18:44
Narazie to chyba wszystko.
Podziękowania dla admina za pomoc udzieloną mi przy wklejaniu wczorajszych i dzisiejszych fotek.Coś sie pozmieniało gdzie-niegdzie i były problemy przy ładowaniu zdjęć .Jednak wspólnymi siłami...
Wysłany: Pon 15 Wrz, 2008 01:06
madmax78 napisał/a:
...a może byli...
Zapytam swojej babci. Mieszka w tej okolicy i chyba ich znała
No, jam ciekaw niezmiernie, choć przykro mi to stwierdzić, ale babcia wcale nie musi być w pełni wiarygodną rozmówczynią. Ot, nie każdy zna wszystkie aspekty życia znajomych, sąsiadów, czy... nawet rodziny...
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 04:26
Ponieważ pogoda dzisiaj dopisała, wybrałem się na wycieczkę po mojej ukochanej Puszczy Bydgoskiej....i o to efekty.Odkryłem 2 kolejne cmentarze.Pierwszy znajduje się w Jaszczółtowie (to drugi cmentarz w tej miejscowości) a drugi w Leśniankach.
madmax tu nie było pytania. Po tych smutnych foteczkach, nasuwa się nostalgia nad marnością tego świata. Czyli końca :wędrówki : po tym ziemskim padole.A fotka z figurką jest super. Ja też jak tylko mogę poszukuję tych zapomnianych cmentarzy. Pozdrowionka ciepłe.
Wysłany: Nie 08 Mar, 2009 01:31
Winien jestem małe sprostowanie-
Otóż, po wnikliwej analizie mapy topograficznej, stwierdzam, że cmentarz w miejscowości Godzięba, leży najbliżej wsi Chrząstowo.Dlatego zmieniam przy fotkach nazwę z Godzięba na Chrząstowo.
Natomiast cmentarz, o którym pisałem, że leży między Godziębą a Dąblinem-leży najbliżej Godzięby.
Wysłany: Pon 09 Mar, 2009 13:30
Luter napisał/a:
stary cmentarz + metalowe + Polska + powinny = nie napawa mnie optymizmem
Polska rzeczywistość
Pamiętam, że kilka lat temu na cmentarzu komunalnym w Gniewkowie, było kilka grobów ''poniemieckich'' .Były tam metalowe krzyże, ogrodzone metalowymi płotkami. Ówczesnym władzom miasta , chyba się nie podobały, bo już ich nie ma
Widocznie postanowili zrobić miejsce dla ''przyszłych pokoleń''
....a o który konkretnie cmentarz się tu rozchodzi... ?
ten w Jaszczutlowie z figura "na przeciw" nieczynnego wysypiska jak dobrze pamietam, i po drugiej stronie lasu od miejsca gdzie mieszka Sindbad grabarz.
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010 01:03
Doszły mnie słuchy, że przybliżony przez Madmaxa78 cmentarz w Zajezierzu doczekał się prac (porzadkowych i został zrewitalizowany (podobno otwarty z wszelkimi honorami itp.).
Ktoś coś wie więcej w temacie? Jakieś foty od okolicznych korespondentów forum mile widziane