Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 14:45 Cmentarz w Ludzisku
Lubię zaglądać na wiejskie cmentarze jak tylko mam okazję i trochę czasu. Cmentarze "mówią" wiele o nas samych, współczesnych, żyjących, o społeczności miejscowej a nie tylko o tych, co odeszli w różnych zasługach z tego świata. I tak na tym cmentarzu natknęłam się na zdewastowaną i zapomnianą mogiłę księdza Karola Bobowskiego dawnego plebana ludziskiej parafii http://www.faramogilno.pl/biogramy.htm#Bobowski
Tuż za widocznym na zdjęciu drucianym płotem puszą się piękne wille a kościół i cmentarz w Ludzisku jest pięknie zadbany, odnowiony i nie widać tam biedy. Skąd wynika ten dysonans? Daje to dużo do myślenia o sposobie edukacji w miescowej szkole czy na lekcjach religii. A tak chciałoby się ocalić od zapomnienia...
Wysłany: Pon 07 Cze, 2010 23:00
Oooo, nie byłem w tym miejscu. Grób stary i nasuwa mi się odpowiedź na postawione w poście pytanie, skąd ów dysonans - ot, zgodnie z treścią "wdzięczni parafianie i rodzina" - po prostu ich już nie ma
Ci co pozostali to już w większości przypadków nie są spadkobiercami dawnych zasad i szczytnych idei... Dziś dominuje kłamstwo i obłuda, postawiona na solidnych fundamentach hipokryzji
Co do mogiły księdza to dziwne, że nie pamieta o niej pobliskie probostwo czy miejsowa społeczność, w końcu zasłużył się dla tej społeczności. Wynika z tego, że hasło "dbajmy o nasze małe ojczyzny" jest tylko hasłem.
Na tym grobowcu z leżacym krzyżem niestety nie zauwazyąłm żadnych napisów, ten "słup" załączam ale napisy są przynajmniej dla mnie nieczytelne. O Rodzie Mittelstaedt można poczytać na