Wysłany: Nie 26 Lip, 2009 21:25 Brusno Stare - kresy wschodnie.
podczas mojego wypadu na wzgórze Hrebcianka jeden z punktow oporu Lini Mołotowa całkiem przez przypadek (troche pobładziłem w lesie)natrafilem na cmentarz grekokatolicki ,pozostałość po wiosce Brusno Stare wysiedlonej w latach 1944-1947 .Wioska ta słyneła w Polsce z unikalnych nagrobków rzezbionych z piaskowca ,który wydobywany był w pobliskim kamieniołomie
to zdjecie przedstawia płyty nagrobkowe ktore posłużyły do zamurowania wejscioa do przelotni w sowieckim schronie(dodam ,ze tej profanacji dokonalo nasze wojsko w latach 50 podczas zabespieczania schronow)
Całość cmentarza raczej zapomniana? Bo krzaczory dość duże, ale nagrobki raczej niezdewastowane przez ludzi? Ostatnia fotka z płytą nagrobka, ukazująca profanację jakiej dokonali nasi żołnierze - rewelacja
Jacek, też tak oglądając te chaszcze na cmentarzu, mam wrażenie że krzaczory są niemą dekoracją dodającą wrażenia ponurości tego miejsca.Jak ładnie drzewostan wkomponował się w nagrobki.
Potwierdzam Twoja opinie , miejsce robi wrazenie ,fotki nie oddaja wszystkiego. Do najbliższej osady jest ok 5km tak więc przez trzy dni ,ktore spedzilismy w tych okolicach w terenie spotkalismu tylko dwóch ludzi. To dla mnie prawdziwy relaks muc dotknąć histori i być z dala od tłoku i zgielku miast