Wysłany: Nie 26 Lip, 2009 23:21 Stary cmentarz ewangelicko-augsburski ul.Ogrodowa w Łodzi
W piątkowy lipcowy poranek w przemiłym towarzystwie prawdziwego pasjonata wybrałam się na spacer na cmentarz przy ulicy ogrodowej i tak powstał ten temat.
Wielowyznaniowy Stary Cmentarz w Łodzi powstały w 1858 r. Składa się on z trzech odrębnych części: katolickiej, protestanckiej i prawosławnej .
Najobszerniejsza jest część rzymskokatolicka. Największe zaś na niej mauzoleum rodziny Heinzlów zaprojektowane przez berlińskiego architekta Franza Schwechtena. W tej części leżą bohaterowie powstania styczniowego, rewolucji 1905, wojny polsko-bolszewickiej i II wojny światowej.
Na cmentarzu ewangelickim spoczywają łódzcy przemysłowcy. Do najcenniejszych nagrobków należą m.in. mauzolea Geyerów, Grohmanów, Kindermannów, Kunitzerów. Największą wartość ma kaplica Scheiblerów.
Na cmentarzu prawosławnym spoczywają głównie carscy urzędnicy i żołnierze. Na granicy z częścią katolicką stoi kaplica małżeństwa Gojżewskich - po stronie prawosławnej spoczywa Gojżewski, a po stronie katolickiej – jego żona Aleksandra.
Co roku w święto zmarłych na cmentarzu prowadzona jest kwesta na rzecz odnowy zabytków starego cmentarza ,dzięki pieniądzom zebranym wtedy odnowiono już wiele wspaniałych nagrobków.
Największym wyzwaniem dla konserwatorów bedzię odnowienie mauzoleum Scheiblerów, choć mnie osobiście podoba się trochę mroczny wygląd tej kaplicy.
Podrzucam troszkę fotek ,mam nadzieję że również Szeregowy pięknie uzupełni swoimi fotkami ten temat bo wiem że takie posiada
Wysłany: Nie 26 Lip, 2009 23:58
Nooo, w końcu ! Brakowało tego cmentarza na tym forum! Prawdziwe perły sztuki cmentarnej na nim się znajdują! Liczę, że jeszcze nie raz pojawią się w tym miejscu zdjęcia ukazujące ciekawe obiekty z tej nekropolii
Wiesz Majka ja mam na cmentarzu katolickim,kogoś z rodziny.Zawsze po wizycie u rodzinki, idę na ten cmentarz obok.Te pomniki, te dzieła sztuki ,mnie fascynują.Obiegowo o tym cmentarzu zawsze mówiło się że ktoś rezyduje na starym cmentarzu.
W imieniu swoim i Szeregowego dziękuję również,cieszę się że wnieśliśmy troszkę zachwytu i radości na forum.
Raisa napisał/a:
:shock: Wiesz Majka ja mam na cmentarzu katolickim,kogoś z rodziny.Zawsze po wizycie u rodzinki, idę na ten cmentarz obok.Te pomniki, te dzieła sztuki ,mnie fascynują.Obiegowo o tym cmentarzu zawsze mówiło się że ktoś rezyduje na starym cmentarzu.
Ja mam na tym Cmentarzu prababcię i też od lat odwiedzam to miejsce,pamiętam jako dziecko oglądałam zdewastowane upływem czasu a dziś pięknie już odrestaurowane pomniki.Aż oko się cieszy.
Aniu, teraz musisz mi pokazać cmentarz żydowski. Widziałem w przewodniku, który od Ciebie dostałem, grobowiec Poznańskiego. Musze, go zobaczyć na własne oczęta
Wczoraj w "Dzienniku Łódzkim" przeczytałam że ruszyły prace renowacyjne mauzoleum Scheiblera ,za kilkanaście miesięcy zobaczymy go w nowej szacie,choć przyznam że mnie się podoba taki jaki jest. Ale niestety kaplica się sypię więc remont jest jak najbardziej potrzebny.
Renowacja tylko samych wież mauzoleum ma kosztować bagatela 900 tys.złotych i podobno do 10 grudnia ta część już ma być odrestaurowana. Myślę iż pierwsze zdjęcia pojawią się już w grudniu.