Ja niestety nie pomogę w lokalizacji tego miejsca. Temat super mam jako,że temat brzmi ogólnie Bieszczady rozumiem,ze można tu wrzucać wszystko co z nimi związane ?Ups ,nie zauważyłem w jakim dziale powstał ten temat . Może by go przenieść do działu ciekawe miejsca i tam rozwinąć , o inne informacje i zdjęcia np: takiej kultowej knajpki w Cisnej,retorów, kolejki wąskotorowej,pomnika gen Świerczewskiego w Jabłonkach i inne którymi powinienem dysponować tylko muszę przejrzeć półkę z płytkami ,mam nadzieję,ze tam jeszcze są .
Ja oczywiscie pamiętam to miejsce. Schodziliśmy z Faustusem z Połoniny Caryńskiej i natkneliśmy się na to cmentarzysko.Było to na wysokości miejsca Brzegi Górne.Okolica zupełnie wymarła.Kiedyś w czasie wojny i do czasu" Akcji Wisła ", wieś dość ludna. Ale zupełnie zmieciona z powierzchni ziemi.Pamiętam jeszcze sterczace kikuty kominów z budynków których już nie było.Zdziczałe sady.Jak tam byliśmy w tym czasie stały jakieś namioty i jacyś ludzie oprawiali chyba owcę.Koszmarny widok.Tak to wyglądało ja z dzieckiem i ci ludzie zajęci przy oprawianiu owcy brrrrrr
ok, przyjmuje wyzwanie tylko proszę o czas. Przegadałem wczoraj swoje fotki i stwierdziłem że raczej nie nadają się na forum (zdjęcia rodzinne), ale coś się znajdzie tylko potrzeba mi czasu a to czasami problem.
Wracając do tematu fotki cmentarza w scenerii czarno-białej super, jakby z innej epoki
Jacek, tak szukam w pamięci. W Bieszczadach byliśmy wiele razy.Kilka razy na wczasach.Ale też byliśmy wielokrotnie z plecakiem i namiotem I tak myślę że kilka razy natknęliśmy się pojedyńcze groby. Lub jakieś malutki cmentarze.Muszę wspomóc się mapą , bo takich miejsc było sporo.Wspomnę że wędrował z nami nasz kundel.Miałam gdzieś zdjęcie jak zdobył Tarnicę. Ale to były czasy
Wysłany: Wto 23 Lut, 2010 00:38
Pojedynczy grób kojarzy mi się na trasie z Wielkiej Rawki do... nie pamiętam ale krzyż i kamienny kopiec w kształcie grobu, odrobinę zarośnięty wysoką kołysząca się trawą
Sądze ze z chodząc do Wetliny. Ale jeszcze takie groby były przy szosie, z Cisnej do Ustrzyk Górnych??Mam czarną dziurę w pamięci. Bo tych ciekawych miejsc zawsze było wiele. a z aparatem do utrwalania tych ciekawostek był kłopot.
planujemy w tym roku wypad do źródeł Sanu, po drodze zaliczając ruiny dworu, grób hrabiny itp, ale to na razie plany bo głównym tegorocznym naszym planem jest przejście na piechotę z noclegiem w schronach całego Rawsko -Ruskiego Rejonu Umocnionego zaliczając wszystkie P.O. .chętnych jest 3 osoby plus pies ,taki niebieskooki złośliwiec który czasami mi towarzyszy:
Bieszczady dla wielu to góry szlaki turystyczne , zalew i tama w Solinie. Jednak są jescze i te dzikie Bieszczady .Gdzie zwykły turysta nie dociera ,gdzie oko w oko staje się z Żubrem,a ślady bytności niedżwiedzia to normalna rzecz. W końcu są też miejsca gdzie czas się zatyrzymał,gdzie historia się zatrzymała , gdzie ślady walk widoczne są do dzisiaj, rozrzucone elementy wyposażenia żołnierskiego świadczą o tym. W miejscach tych zamykając oczy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie atak Rosjan na okopanych na szczycie Austryjaków. A zejście z wzgórz zajmuje więcej czsau niż wyjście. W miejscach takich odkłada się wykrywacz ,świeci świeczkę włusce po wystrzelonym pocisku artyleryjsckim na bezimiennym grobie (grobach) zrobionych przez innych poszukiwaczy, lub samemu staje się grabarzem, ksiedzem w jednej osobie , a na bezimiennym grobie oprócz krzyża leży saperka I wojenna Tak są takie miejsca nazwane przez miejscowych "cuchnącymi górami ". Oto zdjęcia z jednego z takich wzgórz. Celowo bez lokalizacji aby hieny rozkopujace groby tam nie dotarły. Jakość zdjęć fatalna ponieważ robione telefonem :
tak są takie miejsca gdzie znalezione elementy wyposażenia kładzie się na zrobionym przez siebie grobie albo chowa wraz z szczatkami poległego. Przeżycie trudne do opisania mimo, że minoł ponad miesiąc od tej wyprawy dalej czuję dreszcz emocji.