O ja... jak zniszczony!!!! B-Werk "zachodni" za osiedlem Zachód, byłam ostatnio w Szczecinku ale nie miałam okazji zajechać tam:( No cóż we wrześniu planuję wyjazd w rodzinne strony:)
Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ dużo zmieniło się na obiekcie .
B-Werk wchodził w skład Wału Pomorskiego mającego obronić III Rzeszę na linii od Bałtyku po Noteć i powstał w latach 1934 – 1935. To potężny, dwukondygnacyjny obiekt o ścianach grubości 1,50 m wyposażony w pancerze o grubości ponad 25 cm. Dziś niemal całkowicie odkryty ( w okresie po wojennym wydobywano piasek- kopalnia piasku ), ale pierwotnie jego ściana czołowa i boczne wystawały zaledwie metr nad ziemię. Załogę stanowiło 25 – 30 żołnierzy i dwie dwunastoosobowe drużyny piechoty.
Obecnie schronem zajmuje się grupa pasjonatów historii i fortyfikacji . Wewnątrz mieści się ekspozycja rzeczy znalezionych na Wale Pomorskim .Zanim jednak zmieszczę zdjęcia z wnętrza to najpierw troszeczkę fotek z zewnątrz ,na uwagę zasługuje próba rekonstrukcji kopuły ( w originale była stalowa )
No to ja z niecierpliwością poczekam na fotki
Ostatnia moja wizyta to 2008 rok.
Tak więc znam "świeżości" tylko pobieżnie i różnych źródeł
Widzę ,że czasem fajnie jest odkopać stary temat
Nawet długo nie musisz czekać oto wnętrze obiektu . Dodam ,że stowarzyszenie które opiekuje się tym schronem ma pod swoją opieką również umocnienia na Górze Śniadowskiej