Wysłany: Śro 17 Cze, 2009 13:24 Rusinów - dwór i park zabytkowy
Obecny dwór murowany został wzniesiony w drugiej połowie XVIII wieku na miejscu w miejscu dworu drewnianego. Jego budowa przypada między rokiem 1777 a 1786. Fundatorką dworu była Urszula z Morsztynów Dębińska /ur.1746 - zm. 1825/, starościna wolbromska; stąd tarcza nad frontonem dworu zawiera dwa herby : Rawicz - panna na niedźwiedziu - Dembińskich i Leliwa - gwiazda i księżyc - Morsztynów. Była ona także fundatorką innych budowli a m. Innymi kościoła w Przysusze w której znajdowały się dobra rodu Dembińskich. Autorem projektu dworu był gdańszczanin Fryderyk J. Nax, od 1774 roku architekt królewski. Dwór w Rusinowie przechodzi następnie na własność córki Starościny Wolbromskiej - Salomei, zamężnej za generałem Józefem Wielhorskim, uczestnikiem insurekcji Kościuszkowskiej i kampanii Legionów w Latach 1797 - 1802, późniejszym ministrem wojny Królestwa Polskiego w 1815/1816 roku. Salomea Wielhorska została pochowana w kościele w pobliskich Nieznamierowicach, gdzie wbudowana została niedawno /1976 r./ ku jej pamięci tablica pamiątkowa. Dwór staje się z kolei własnością ich syna Józefa Wielhorskiego, kompozytora, aż do roku 1851. Po tej dacie dwór w Rusinowie przechodzi w ręce różnych właścicieli, a dobra rusinowskie ulegają parcelacji. W roku 1905 dwór zostaje zakupiony przez przemysłowca Samuela Kobylańskiego, a następnie w drodze działów spadkowych odziedziczony przez jego córkę Emilię Dąbrowską /1939 r./. Dwór w Rusinowie zbudowany jest w stylu wczesnoklasycystycznym, z obszernym piętrowym ryzalitem centralnym. W pokojach na parterze znajdują się zabytkowe piece i kominki oraz polichromia klasycystyczna z sali głównej. Dwór był restaurowany w latach 1930-tych i 1969-1970. Stanowi on wraz z parkiem obiekt zabytkowy wpisany do rejestru zabytków pod nr. 373/67 decyzją Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Kielcach, potwierdzoną decyzją Wojewódkiego Urzędu w Radomiu w 1983 roku.
Wszystko zostało odnowione ale słyszałem że wnętrza są super zrobione. Jest to miejscowość moich dziadków więc jak będe u nich to postaram się dowiedzieć czy mnie wpuszczą do środka.