Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 19:46
WOW Toż to super hicior! Zachowała się pomimo wojennej zawieruchy? W miasteczku, wokół którego i w nim samym wybudowano niemieckie umocnienia Hmm... Ciekawa historia... I nie spalono jej?
Szukam w necie jakiegoś info o niej i...:
"Synagoga została zbudowana na początku XIX wieku. Podczas II wojny światowej hitlerowcy doszczętnie zdewastowali synagogę. Podczas walk w 1945 roku synagoga znalazła się pod ostrzałem, co dopełniło dzieła zniszczenia. Po zakończeniu wojny synagoga służyła jako magazyn nawozów i soli Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska", następnie za magazyn i sklep sprzętu AGD. W 1975 roku podjęto decyzję o przekazaniu obiektu dla Gminnej Biblioteki Publicznej. W okresie 1978-1982 przeprowadzono rozległy remont budynku ze środków Jointu. Wówczas zakonserwowano istniejące wewnątrz fragmenty polichromii.
Obecnie w synagodze na piętrze znajduje się Gminna Biblioteka Publiczna, a na parterze sklep spożywczo-monopolowy. W 1977 roku synagoga została wpisana do rejestru zabytków i objęta ochroną konserwatorską, o czym informuje tabliczka na ścianie budynku.
Murowany budynek synagogi wzniesiono na planie prostokąta. Wewnątrz we wschodniej części znajduje się kwadratowa główna sala modlitewna, do której wchodzi się przez prostokątny przedsionek, nad którym, na piętrze znajduje się babiniec. Całość jest przykryta dachem czterospadowym.
Na ścianach głównej sali modlitewnej znajdują się pozostałości oryginalnej polichromii datowanej prawdopodobnie na drugą połowę XIX wieku. Między oknami zachowały się jedyne w Polsce, dwie tablice z inskrypcjami z modlitwą za panującego władcę (hebr. Hanoten teszua lamelachim) - na ścianie południowej w języku hebrajsku, na północnej w języku rosyjskim. W odpowiednim miejscu wpisane są personalia cara Mikołaja II Aleksandrowicza i jego rodziny. Cała tablica ma jednak starszą metrykę. Widać, że personalia poprzednich carów były zamalowane, a na to miejsce wpisywano aktualne[1]. Obie tablice nakryte są koronami.
Inskrypcja w języku hebrajskim, widoczne nad nią znaki zodiaku
Nad hebrajską inskrypcją zachowały się trzy znaki zodiaku, datowane prawdopodobnie na drugą połowę XIX wieku, będące najstarszym tego typu przykładem w Polsce. Są to skorpion, byk oraz bliźnięta, gdzie te ostatnie przedstawiono w postaci dwóch abstrakcyjnych, wolutowych form[1]. Znaki umieszczono w stylizowanych okręgach i oddzielono od siebie za pomocą roślinnego ornamentu w wazą pośrodku. Nad nimi znajduje się gzyms o motywie geometrycznym. Na polichromii zachowały się także dwie stylizowane ramki okien zwieńczone motywem roślinnym.
Dawniej główna sala modlitewna posiadała podwieszony sufit w kształcie półokrągłego sklepienia z desek, pokryty licznymi historyczno-renesansowymi freskami. We wnętrzu znajdują się współczesne, stylizowane, kute ramy w oknach oraz żyrandole. Zachował się również w całości wystrój zewnętrzny."
"(...)hitlerowcy doszczętnie zdewastowali synagogę." - czyli jak, bo nie rozumiem do końca, a to dlatego że:
"Podczas walk w 1945 roku synagoga znalazła się pod ostrzałem, co dopełniło dzieła zniszczenia. - czyli wynika z tego, że nie zdewastowali doszczętnie...
Czepiam się - ktoś może mi to zaraz zarzuci - ale dopatruję się tu pewnej nieścisłości informacyjnej...
A ja tą synagogę pamiętam z młodych lat.Przez wiele lat jezdziłam do Inowłodza na kolonie letnie.Budynek synagogi zawsze w nas dzieciakach, budził ciekawość.był zaniedbany ale stał w całości.A ten budynek pamiętam jako bibliotekę.A może coś pomyliłam i był magazynem.A może miał różne funkcje. Ale zawsze był miejscową ciekawostką. Stoi w samym centrum miasteczka przy kanale. Natomiast nigdy nie byłam na miejscowym kirkucie.Nawet w tym roku odwiedzając swoje ulubione miejsce na ziemi, nie zaliczyłam kirkutu.Może dlatego że jak zawsze czasu mało a kirkut był nie po drodze.