Wysłany: Wto 23 Sty, 2007 14:09 Kruszwica
W trosce o rozwój wątku "Okolice" oraz z myślą o mieszkańcach spoza Inowrocławia,których mam nadzieję wcześniej czy później odwiedziny nastąpią na naszym forum i przyczynią się do jego rozwoju,zamieszczam kilka widoków Kruszwicy,jakie znalazły się w mojej kolekcji...
Kazdy znas wiej jak wygląda mysia wieża w Kruszwicy, ze jest pozostałoscią po zamku Kazimierza Wielkiego.Kazdy zna tez legendę o księciu Popielu, o tym jak uciekał przed myszami. mozna powiedziec ze legenda mowi częsciowo prawdę. Jest takze duże prawdopodobieństwo ze istniała prawdziwa ,, Mysia Wieża" była drewnianym spichlerzem, w którym skrył sie Popiel przed buntem ludnosci grodu.A gdzie stała w takim razie???? Ponizej fotografia przedstawia plażę w kruszwicy, ale i dawne miejsce prawdziwej mysiej wiezy!!!!! tu ona stała i tu uciekał Popiel.są na to dowody nawet...
na tyle co znam fakty z prac wykopaliskowych z prof. Cofta-Broniewską to takich faktów sobie nie przypominam ale może coś wcześniej, byłem członkiem ekipy która kopała na wszystkie strony świata od wieży w odległości ok. 100m nie licząc w stronę jeziora, dokładnie to zajmowałem się katalogowaniem wykopalisk tj. myciem i numerowaniem wg, sdpisu katalogowego.
Faustus wspomniałeś o domu Masońskim w Kruszwicy Mam takie fotki tego miejsca.Nie bardzo wiem gdzie wstawić ten dom,więc wstawiam w urzędy a Ty przenieś temat w stosowne miejsce.
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 14:38
Przeniesione
Właśnie o ten budynek-mason mi chodziło, dzięki za wstawkę
Interesujący nas detal znajduje się nad wejściem do budynku (przydałoby się powiększenie kadru )
I jeszcze przy okazji widać bardzo ładny fant - tabliczka ubezpieczeniowa na drzwiach wejściowych!
Ciekawe jak długo jeszcze będzie i czy przypadkiem nie przysporzymy się jej promocją na forum do cudownego zniknięcia (zagadnienie kłusownictwa historycznego rozpatrywane w kontekście takich tabliczek poruszyłem na forum w http://www.stowarzyszenie...rabia,3172.html miejscu).
Wysłany: Czw 27 Sie, 2015 13:17 Kruszwica na starej widokówce
W związku z tym, że Kruszwica nie jest w moim bezpośrednim kolekcjonerskim zainteresowaniu, a trafił się ciekawy okaz, to wstawię, by inni mogli nacieszyć oko 111 letnią litografią
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---