Miejsce osobliwe.W tej miejscowości zmarł Stanisław Przybyszewski.
Drzewo widoczne na zdjęciu to też jakiś osobliwy okaz.Ale nie mam pewności co rzetelności opowieści co do pochodzenia tego drzewa.Może dowiem się czegoś jeszcze.
Trzy czy cztery kilometry od wsi Jaronty w której zamarł Stanisław Przybyszewski w miejscowości Góra k/Inowrocławia jest cmentarz w którym został pochowany.
W Jarontach nie byłem, ale budynek w którym zmarł Przybyszewski nie dotrwał do Naszych czasów, czy kamień leży obok budynku nr 5 ? bo w jego okolicy stał ten zburzony.
Luter, czy kamień jest dokładnie w miejscu gdzie stał budynek, nie wiem. Ale kamień jest obok drogi, to może ?.A co do drzewa, to wygląda jak topola a topolą nie jest.Po liściach jeszcze nie widać, bo za małe.
Wysłany: Śro 05 Maj, 2010 22:38
Hmm... jeśli dobrze myślę/widzę to ten budynek powinien być w materiale jaki ukazal się w 1927r. w jednym z ogólnopolskich czasopism, na łamach którego był poświęcony artykuł nt.śmierci poety:
Zmarł w majątku Znanieckich w Jarontach.
Jak widać na zdjęciu jest również pomnik, który Raisa wrzuciła. zatem spójrzmy na jego sylwetkę sprzed 83 lat:
Chyba niewiele się zmieniło
Przyjrzyjmy się jeszcze samej ceremonii pogrzebowej:
Warto przeczytać podpis:"Uroczyste przeniesienie zwłok Przybyszewskiego do nowego grobowca. Za trumną kroczą wojewoda poznański hr.Raczyński, kurator Namysł i inni"
No i wspomniany (chyba to on) dom, w którym umarł, a samo zdjęcie powinno przedstawiać moment wyniesienia trumny z jego wnętrza:
Trzy kujawskie wioski są związane z "piewcą hymnu do nirwany". Łojewo gdzie się urodził,wymienione tutaj Jaronty gdzie umarł i Góra gdzie ostatecznie spoczął.
Z jakiej gazety pochodzą zdjęcia z przeniesienia zwłok Przybyszewskiego? I tak na marginesie to nie może być gazeta z 1927 r. bo przeniesienie było w 1931 r. Czy ostatnie zdjęcie jest z 1927 r?
A tak wogóle to grobowiec dla Przybyszewskiego powstał by wczesniej, gdyby nie jego brat Leon. Jak to się nazywa rzeczy po imieniu, zdrefraudował on pieniądze zebrane na ten cel i uciekł do Niemiec.