Wysłany: Nie 19 Sty, 2014 14:55
Ładny/celny strzał
Na forum ujęcia sygnaturek torowych można spotkać rozsiane w różnych miejscach - nie były celem samym w sobie.
Myślę, że warto idąc za Twoim postem zebrać je w jednym - tym - miejscu
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Daty niestety nie było a co do lokalizacji huty to tak po prawdzie nie wiem gdzie pytać. A nawet gdybym poszedł i zapytał gdzie trzeba to raczej mało kogo by to zainteresowało.
Poza tym wolę nie pytać bo kto wie co taka instytucja powołana z tym zrobi. Pół biedy jak wsadzi do jakiegoś muzeum na miejscu, gorzej jak sprzeda za granicę.
Czy to znaczy że u was w "Krzyżako-landzie" lub "Toporo-landzie" ( bo rejony województw poniżej Gdańska w terminologii wojskowej nazywano: "Topory" - Bydgoszcz i przyległości, "Krzyżacy" - Toruń i dalej na wschód i północ od Wisły), takie relikty też można znaleźć?
Nie zaprzeczam że takie szyny jak wspomniałeś mogą byś nielichą rzadkością. Keżeli masz taka fotkę z wspomnianymi szynami to ja wrzuć na forum.
Lecz chciałem ci też przypomnieć że na terenie Polski własnie takie szyny z sygnaturkami z początku XX wieku lub okresu międzywojennego powoli staja się bardzo-bardzo rzadkie.
I to jest niestety smutna prawda.
Kolega Mucha jak widać jeszcze nie dodał zdjęć o których mówił. Lecz nie traćmy nadziei że wrzuci na forum swoje prace Na razie ja dorzucę jeszcze coś od siebie.
Wysłany: Nie 02 Mar, 2014 21:37
Aaaaa, z tymi muchami... Jeszcze świeże się nie wylęgły, a stare dopiero się wybudzaj zapewne
No niestety, ja w temacie nie mogę nic ciekawego na tą chwilę dorzucić
JanPoszept, dziękuję, dziękuję
Czyżby na tą chwilę była to nasza najstarsza sygnaturka?
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
A jakie są firmy do tych dat W przypadku rocznika 1946, domyślam się że chodzi o PKP
Mam jeszcze i coś takiego lecz napis "Osnabrueck" jest słabo widoczny bo słońce było pod idealnym kątem do napisu (prosto w napis). Ciężko by było biorąc szynę prostopadle ten napis zobaczyć.
Spróbuję tę szynę "obcykać" innym razem jeszcze raz, lecz już przy innym kącie padania.