Wysłany: Śro 22 Lip, 2009 19:26 Łódź
[EDIT by ADMIN:20.10.09 - Pierwotnie temat ten znajdował się w dziale Łódź. Stąd też pierwsze posty związane z tym miastem.
Jednak po pewnym czasie doszliśmy do wniosku, że warto, by temat ten wzbogacały propozycje/okazy/miejsca z innych miast, w których jest mnóstwo interesujących fontann w przeróżnych aranżacjach.
Zapraszamy zatem do rozbudowywania tematu o kolejne miasta!]
Pozwolę sobie na dobry początek zarzucić małą archiwalną sentymentalną fotką (co niektórzy już ją znają ) z Parku Sienkiewicza w Łodzi (a fontann jest w Łodzi niemało )
Czy ta kobietka jest spod tak zwanych "siódemek" tak ten pasaż kiedyś się nazywał.Na przeciwko pomnika z fortepianem.Ale rzeczywiście jest w tym łączniku z ul.Kościuszki taki subtelny pomniczek obok placu zabaw.Ładna ta kamienna pani.
Krawiec na miejscu tej futurystycznej fontanny do niedawna był zlokalizowany szalet publiczny.Myślę że ten przybytek zle się komponował z budynkami , bok jednego jest widoczny na zdjęciu.A są to budynki Urzędu Miasta od strony pasażu Schillera .Szalet przeniesiony kawałek dalej a podłącza wodne w taki sposób wykorzystano. Ja osobiście wolę fontannę tradycyjną.Taki małe dzieło.Ale mieszkanców nikt nie pytał.A szkoda.
Lepsze kule od szaletu,ale nijak się mają do przestrzeni obok i raczej nie zachwycaja oka.Mniejsze zło Natomiast fontanna z wytryskami na kobiete jest nieproporcjonalna w stosunku do pani na kamieniu,wytryski słabe,kamień w żaden sposób nie współgra z niecką fontanny - lipa !
Nie wiem czemu, ale jeden jedyny raz przekonałem się że nowoczesne potrafi być piękne, fajne i zaskakujące ... . Jestem wprost zauroczony fontanną multimedialną Na Pergoli we Wrocławiu
- źródło net.
te kolory, ten ogrom, ta muzyka soundround, no i te hologramy ...
Wydali 10 mln zł ale dla mnie to nr 1 Wrocławia - to atrakcja którą i starszy i młodszy musi zobaczyć. W pierwszy weekend 100.000 ludzi obejrzało pokazy. W internecie spotkałem się z opinią, że 2 na świecie bądź na równi z Vegas. Praga i Barcelona się chowają
Wysłany: Pon 26 Paź, 2009 03:05
Wygląda okazale, trzeba przyznać. Równie ujmującym obiektem tego typu jest fontanna w Łodzi, na placu przed Teatrem Wielkim. Absolutna rewelacja, choć z tego co widzę to chyba mniejsza... Światło i dźwięk zsynchronizowane w ujmujący sposób, szeroka paleta barw... to wszystko sprawia, że uczestnictwo w spektaklu staje się prawdziwą duchowa ucztą dla odbiorcy przekazu.
Mam gdzieś materiał video z tego miejsca, ale musi trochę potrwać, zanim to przerzucę dla potrzeb forum
(Jedna z fot.Raisy ukazuje niewielki fragment fontanny, ale jak już wspomniałem-zdjęcie nie oddaje nawet części całego przedsięwzięcia)
To fontanna z Łodzi. Paleta barw, muzyka którą lubię i " tanczące " strumienie wody.Robi wrażenie. Fontanna z Wrocławia wygląda bajecznie. Świetnie uchwycony strumień wody.
Bo meksykańska restauracja. Ma być gorąco, a te urocze meksykanki w tle.Miejsce to jest na ul.Piotrkowskiej w Łodzi , tam gdzie kino "Polonia"byłam tam wieczorem było światełkowo, kolorowo i muzycznie.
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010 02:03
Dziś, po długim czasie zbierania się udało się...
Krótki filmik ładuje się właśnie na serwis hostingowy, tymczasem za pomocą tych trzech fotografii przybliżę sylwetkę jednej z ciekawszej fontanny jaką spotkałem na swej drodze.
Jej niepowtarzalność wiąże się z jej lokalizację, kompozycją ze ścianą i...
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 19:19
Jakiś czas temu pisaliśmy o łodzkiej fontannie przed Teatrem Wielkim, zbudowanej w formie fali, grającej, "tańczącej", jednym słowem niepowtarzalnej.
Dziś jej sylwetka na materiale filmowym, który - zastrzega0 - nie oddaje jej piękna
Po prostu namiastka:
Materiał dostępny wyłącznie dla zalogowanych użytkowników forum