Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 01:03
Ja mam swoje zdjęcia z Góry Szwedów:P...i Faktycznie,urokliwe miejsce i duuuużo mniej ludzi (bo już trzeba trochę km zrobić).Postaram się wrzucić, mam kilka ciekawych ujęć. Poza tym, muszę wykadrować elementy zegara w Toruniu za co pewnie już wiszą na moim karku dobermany za to że tego jeszcze nie zrobiłem:P
Super zdjęcia. Widok z góry jak zwykle bajeczny i ta dzikość dookoła. Co do tej latarni mam mieszane uczucia, z jednej strony szkoda że niszczeje i nie jest do tej pory chociażby zabezpieczona przed korozją (mimo że to obiekt zabytkowy), z drugiej, jeśli stanie się komercyjną atrakcją turystyczną, to zniknie ostatni urokliwy (i darmowy) punkt widokowy na Helu.
Na trzecim zdjęciu Slasha widać w oddali wojskową wieżę radarową (w kierunku na zachód od latarni na Górze Szwedów). Też ciekawy obiekt.
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 15:23
Ciekawe obiekty (też wieżyczka) jest dalej za ową wieżą radarową, gdzie straszą nas napromieniowaniem:P
A co do latarni na Helu, jest fajna, jak byłem ostatnio to nikt mnie nie gonił z niej, zobaczyłem co chciałem (gapy i wieże radarową w okolicy;D ) i zlazłem w dalszą drogę:)
Ciekawe obiekty (też wieżyczka) jest dalej za ową wieżą radarową, gdzie straszą nas napromieniowaniem:P
Masz na myśli wieżyczkę dalmierza Głównego Punktu Kierowania Ogniem 3 Baterii Artylerii Stałej? Zresztą co na Helu ciekawe nie jest, jednego dnia na pewno nie wystarczy, żeby wszystko zwiedzić.
Wracając do tematu latarń morskich, jeśli ktoś pamięta jeszcze podstawę buczka mgłowego której zdjęcie zamieszałem w konkursie "zdjęcie miesiąca", to jest z nią związana ciekawa sprawa. Pierwotnie na tej podstawie gościła metalowa wieża, gdy zbliżający się brzeg zaczął zagrażać buczkowi, zdemontowano wieżę z podstawy, przewieziono do Jastarni i takim to sposobem powstała w Jastarni obecna latarnia morska. Wieża buczka mgłowego ze Stilo zamieszczona przeze mnie w tutejszym temacie pochodzi z lat 50-tych, tamta była jeszcze przedwojenna, niemiecka. Zatem chociaż latarnia morska w Jastarni jest zbudowana po wojnie, to z elementów o wiele starszych. Zresztą sami porównajcie, to jest historyczne zdjęcie wieży buczka mgłowego ze Stilo, obecnie latarnia Jastarnia :