Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 23:55 Twierdza Toruń - Fort XIII Karola Kniaziewicza
Miałem ostatnio przyjemność gościć w Toruniu w Forcie XIII"Karola Kniaziewicza"-obiekt w rękach wojska.Pojawiła się okazja,więc nie zastanawiałem się długo i skorzystałem z możliwości wejścia.
fantów w trawce dostatek
Mimo tego żem z Torunia, nigdy jakoś moja noga nie zbłądziła na "trzynastkę", a jest co oglądać z tego co widzę. Kiedyś była okazja udać się albo na "piątkę", albo "trzynastkę", wybrałem "piątkę" niestety (niestety, bo później "piątkę" widziałem jeszcze raz. Stan zachowania oryginalnego pruskiego wyposażenia faktycznie niezły, choć Fort V niewiele mu ustępuje.
Jednak dobrze jak jest gospodarz, nawet jeśli to WP, bo to co się stało z wyposażeniem niektórych toruńskich fortów przez ostatnie 10 - 15 lat (gdzieś tyle jestem w stanie zauważyć różnicy) woła o pomstę do nieba. Wystarczy wspomnieć o "wyparowaniu" wszystkich oryginalnych stalowych drzwi schronów pogotowia na Forcie VII czy "ulotnieniu się" kilkudziesięciu metrów bieżących płotu fortecznego na Forcie XI, drobniejszych kradzieży i dewastacji nawet nie wspominam. Pocieszająca jest wspaniała rewitalizacja Fortu IV i miejmy nadzieję, "dziewiątki" (prace są mocno zaawansowane), ale cały czas zbyt wiele toruńskich fortów ma niejasną przyszłość, ze schronami międzypola bywa różnie, niektóre znalazły gospodarza, ale też jeden zdążył całkowicie wyparować bo przeszadzał cegielni. Z nietypowych obiektów, wspaniale odnowiono baterię AB IV, ale to pewnie większość forumowiczów zdążyła zauważyć. Jaka będzie przyszłość toruńskich fortyfikacji - no cóż, zobaczymy.
Na V z tego co pamiętam jest pompa wodna(chyba nawet sprawna i jedyna zachowana),XI sypie się strasznie właśnie przez barachło złomiarskie i dzieciarnię,IV przeżywa renesans