Witam.
Dzisiaj po drodze z pracy odwiedziłem cmentarz żydowski w Mikołowie.Powstał w XVIIIw.,pochówki trwały do lat 40-tych ub.wieku.Wojnę przetrwał bez większych uszczerbków.W styczniu 1945r. przez Mikołów przechodził "marsz śmierci" więźniów KL Auschwitz-Birkenau ,ok.60 z nich zostało pochowanych tutaj.Także w styczniu pod murem cmentarza dokonano egzekucji 14 więźniów z aresztu w Katowicach.Przypomina o tych wydarzeniach pomnik.Nekropolię w 1973r.wpisano do rejestru zabytków,co jej za bardzo nie pomogło /macewy ginęły,kamienny mur systematycznie rozgrabiano/.W 1982r. mur ostatecznie rozebrano,w 1988r.kirkut otoczono ogrodzeniem stalowym /obszedłem cmentarz dookoła - furtki nie znalazłem /.Mała fotorelacja:
[img
[/img
[img
[/img
[img
[/img]
[img
[/img
[img][/img]
W źródle z którego korzystałem napisano,cyt.:"pod wschodnią ścianą muru cmentarnego Niemcy wykonali egzekucję na 14 więźniach.....".Trudno na podstawie tego cytatu stwierdzić po której stronie muru dokonano tej zbrodni.Wiadomo że ciała zabitych leżały kilka dni wśród macew nim je pochowano.