Brytyjski hełm Mk. IV. nazywany z racji kształtu „żółwiem” jest następca Mk. III. Do służby wprowadzony został w1944r i stosowany był do połowy lat 50 . Jest to hełm o średnio głębokim czerepie wykonanym z blachy stalowej o grubości 1,7 mm, którego obrzeże zabezpieczone jest blaszaną nakładką, w szczycie dzwonu znajduje się nit służący do mocowania fasunku. Waży on 1,17kg Właśnie sposób montowania wyposażenia wewnętrznego różni Mk. III i Iv. W starszym fasunek mocowany jest na śrubę, w nowszym zaś na nit. Drugim elementem odróżniającym oba modele są nity mocujące podpinkę. W Mk. III są one umieszczone wysoko w czerepie w „czwórce” blisko obrzeża hełmu. Sama podpinka wykonana jest z elastycznej tkaniny regulowanej za pomocą klamerki bez bolca.
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 00:36
Pochwalę się - a co - miałem przyjemność obejrzenia tego egzemplarza osobiście
Moją uwagę przykuło malowanie - wyglądało na takie "od pędzla na luzie".
I tak sobie z kol.Kafarem wytłumaczyliśmy, że być może była to przewidziana/celowa technika malowania, mająca na celu pozbycie się dotychczasowej spotykanej gładkiej struktury, dzięki czemu w tej chwili światło nie będzie się odbijać od powierzchni
Wysłany: Sob 13 Lis, 2010 01:02 Też mam takie wrażenie
Też tak myślę, jednak spotkałem się z wieloma opiniami mówiącymi, że Mk. IV w oryginalnym malowaniu są teraz praktycznie nieosiągalne. Co prawda na większości zdjęć archiwalnych hełmy używane przez armię brytyjską wyglądają tak samo ale pewien nie jestem.