Odwiedziłam ten piękny cmentarz niedawno i zrobił na mnie ogromne wrażenie. To jeden z największych i najpiękniejszych cmentarzy żydowskich w Europie.Pochowani są tam najwięksi łódzcy przemysłowcy,kupcy działacze społeczni,lekarze prawnicy ale także zwykli ludzie. Zapraszam na spacer po nekropolii przy Brackiej. Cmentarz jest czynny codziennie oprócz sobót do godziny 17. Wstęp płatny 4 złote. Temat dedykuję Szeregowemu który niestety nie mógł ostatnio obejrzeć cmentarza a wiem ze bardzo chciał. Mam nadzieję że we wrześniu spotkamy się większą ekipą i wybierzemy sę tam razem.
Pochodzą z czasów II w.ś. mieli być w nich pochowani ostatni żydzi którzy pozostali w getcie po jego likwidacji aby go uporządkować. Groby wykopali sobie sami,jednak Rosjanie szybciej weszli do Łodzi niż spodziewali się Niemcy i dzięki temu tych 800 Żydów przeżyło.Postanowili pozostawić te doły na pamiątkę tego wydarzenia.
Generał na Bałutach jest cmentarz.Dość blisko od stacji Radogoszcz. Też się na cmentarz w m-c wrześniu wybieram.Jak byłam ostatnio to nagrobek Izraela Poznańskiego był w budowie.Też zachęcam do odwiedzenia tej nekropoli.
Na pewno większą ekipą Maju, zwiedzisz cmentarz, ale beze mnie. Ja niestety nie wiedząc o sobocie, właśnie w nią się wybrałem i 150 km na darmo zasuwałem Zrobiłem kilka fotek za muru i do domu
Generale, zaraz dodam jeszcze kilka fotek, musisz koniecznie zwiedzić ten kirkut, jest niesamowity! Mnie za drugim razem się, to udało, ale mimo, tylu km, które zrobiłem w jeden dzień żeby go zobaczyć, było warto się trudzić. Do samego cmentarza łatwo trafić, bo jego mury graniczą ze Strykowską.
Bardzo proszę Maju, to nie pierwsze i nie ostatnie moje fotki z Twojego miasta A może i kiedyś mojego, nie mogłem się oprzeć żeby tego nie dopisać. Masz może jakieś archiwalne fotki z kirkutu na Brackiej?
Zdjęcie środka domu przedpogrzebowego robione było jak najbardziej na żywo,nie przez szybkę a wóz stoi owszem,wrzucam fotkę jak i parę innych z moich kolejnych odwiedzin na tym cmentarzu.
Zdjęcie wozu jest troszkę niewyraźne i tylko z wejścia można było go zrobić bo do samego środka domu nie weszłam gdyż pracowała tam ekipa remontowa.