Majka, zdjęcia z drugiej galerii są super.Rozpoznaję że zrobione były na ul.Nowomiejskiej.Nie wiem jak ta ulica nazywała się w czasie wojny.Jakże inaczej wyglądał Rynek Starego Miasta.Chociaż domy z fotografii stoją do dziś. Jeszcze zdjęcia z ul.Nowomiejskiej z okolicy kościoła, z kładką.O tej kładce wiele opowiadał mój ojciec.Tych kładek na tej ulicy były chyba dwie.Tak patrząc na te fotografie, myślę że ul.Nowomiejska zmieniła się do dziś niewiele.Tam czas się zatrzymał w miejscu.
Teresko, z książki jaka dostałem w prezencie od Majki, wyczytałem, że były dwie kładki, które łączyły podzielone części getta. Z getta były wydzielone dwie ulice Zgierska i Limanowskiego, którymi jeździły tramwaje i samochody. To spowodowało, że getto zostało podzielone na trzy części. Początkowo by przejść z jednej części do drugiej trzeba było przejść przez wyznaczone bramy, ale było to zbyt kłopotliwe, więc nad ulicą Zgierską zbudowano dwa drewniane mosty. Kościół o którym piszesz, to zapewne Kościół pw Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny
Czarku, o tych kładkach wspominał ojciec.Tak myślę w którym miejscu była zlokalizowana to druga kładka.Ale jak napisałeś widok z kładki był na ulicę Limanowskiego i na ul.Zgierską, to kładka musiała być w okolicy Bałuckiego Rynku.Kościół o którym też nadmieniłeś ma w swoim sąsiedztwie budynek gestapo.Budynek stoi do dnia dzisiejszego.Będe w Łodzi na początku m-c września to zamierzam ponownie odwiedzić ten cmentarz żydowski.Wejście było płatne,a godziny otwarcia takie jak na innych cmentarzach.Już sobie wyznaczam miejsca w których z aparatem być muszę. Z miesiąc ,mnie zejdzie na realizacji planów plenerowych.
Teresko, jak to u Żydów, muszą na wszystkim zarabiać, więc wejście płatne, ale to mnie nie powstrzyma przed wejściem na teren cmentarza. Widziałem fotki z tego "Ogrodu Wieczności" i muszę go zwiedzić, chociażby po to by zobaczyć mauzoleum Poznańskiego. Ciekawe ile kosztuje wejście na jego teren?
Też mnie zdziwiło to płatne wejście na teren cmentarza W czasie gdy ja byłam mauzoleum Poznańskiego było w trakcje rekonstrukcji. Jest na cmentarzu kilka miejsc wartych zobaczenia i zrobienia im zdjęć. Jest w okolicy cmentarza warty zwiedzenia obóz dla dzieci na ul.Przemysłowej.
Majka, zdjęcia z drugiej galerii są super.Rozpoznaję że zrobione były na ul.Nowomiejskiej.Nie wiem jak ta ulica nazywała się w czasie wojny.Jakże inaczej wyglądał Rynek Starego Miasta.Chociaż domy z fotografii stoją do dziś. Jeszcze zdjęcia z ul.Nowomiejskiej z okolicy kościoła, z kładką.O tej kładce wiele opowiadał mój ojciec.Tych kładek na tej ulicy były chyba dwie.Tak patrząc na te fotografie, myślę że ul.Nowomiejska zmieniła się do dziś niewiele.Tam czas się zatrzymał w miejscu.
Masz rację Raiso ulica Nowomiejska wcale się nie zmienila z wyglądu. W czasie wojny ulica nazywała się Neustadtstrasse ,także zawsze była ulicą Nowomiejską.A budynek o którym mówiłaś na rogu Zgierskiej i Limanowskiego był siedzibą ekspozytury gestapo i VI rewiru policji porządkowej.Z tego miejsca sprawowany był nadzór polityczny i policyjny nad łódzkim gettem. Na bocznej ścianie tego budynku wisi tablica upamiętniająca tragedię 200 tys,Żydów i 5 tysięcy Cyganów.
Majeczko w zeszłym roku chyba w m-c sierpniu w jakąś sobotę trafiłam na festyn promujący okolice Łodzi.Dostałam na tym festynie przewodnik "Sladami Łódzkich żydów" Super sprawa.Właśnie z przewodnika dowiedziałam się że" Hotel Grand" był wcześniej fabryką Ludwika Mayera. Jak jestem w Łodzi zabieram ze sobą przewodnik i tak zaopatrzona przechadzam się po ulicach Czuję się dość pewnie móc zerknąć i wspomóc się wiedzą książkową.I też dowiedziałam się że kładek w getcie były trzy.Dwie na ulicy Nowomiejskiej i jedna na rogu Zachodniej i Limanowskiego.O tej trzeciej nic wcześniej nie wiedziałam.
Ja zakupiłam teraz Spacerownik - Łódź żydowska,dodatek gazety wyborczej,rewelacja!! Wszystko o starej Łodzi, getcie i cmentarzach. ale o trzeciej kładce nie ma tam mowy ,widocznie autorka albo był aniedoinformowana albo pominęła ten fakt.
Ja już ten Spacerownik kupiłam latem w zeszłym roku.I z tą książeczką poznawałam stary Widzew .Mam ten Spacerownik w dwóch rodzajach.Jako dodatek do gazety wyborczej,i tu wiedza podawana była dzielnicami.I wyszedł też Spacerownik jako książka.Oba wydania były dobre.Tyle że z zakupem w wydaniu książkowym był problem, bo jak chciałam kupić to nakład się wyczerpał.Ale w końcu kupiłam na ul.Andrzeja.
ale na tej samej ul.Nowomiejskiej przy parku też była kładka ,już ją gdzieś w zdjęciach widziałam.Natomiast tej trzeciej kładki przy ul.Zachodniej ( tej ulicy jeszcze nie było) ale w jej okolicy na mapie istnieje kładka.
To duże zdjęcie to pewnie jest ta trzecia kładka, przy ul.Limanowskiego.Te widoczne domy stoją do dziś.Idąc w prawą stronę patrząc na zdjęcie dojdziemy do Bałuckiego Rynku.Pierwszy raz widzę to ujęcie.
A te tory tramwajowe skręcające to jest początek ul.Wojska Polskiego.
Mnie natomiast intryguję ten drewniany płot na całej długości ulic z kładkami.Ten płot miał zabezpieczać, aby ludzie z getta nie przechodzili poza miejsce pobytu
To duże zdjęcie to pewnie jest ta trzecia kładka, przy ul.Limanowskiego.Te widoczne domy stoją do dziś.Idąc w prawą stronę patrząc na zdjęcie dojdziemy do Bałuckiego Rynku.Pierwszy raz widzę to ujęcie.
.
Ja znalazłam w necie własnie potwierdzenie ze były trzy kładki.Jeden z mostów znajdował się nad ul. Zgierską przy Lutomierskiej, tuż obok kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, drugi nieco bardziej na południe - przy ul. Podrzecznej, trzeci - nad ul. Limanowskiego przy Masarskiej (w miejscu, gdzie dziś jest ul. Zachodnia).
W Przewodniku, który od Ciebie dostałem Maju, nic na ten temat nie ma. Nie jest on dla mnie wyrocznia, ale wygląda na solidne opracowanie. Może ktoś cos więcej wie na ten temat?
Bo tego w Spacerowniku nie ma ,informacje o trzeciej kładce znalazłam na stronie internetowej poświęconej gettu łódzkiemu. Widocznie autorka to pominęła .
Właściwie to była tylko wzmianka o tych 3 kładkach,kilka zdań które mniej więcej przytoczyłam już powyżej.Niestety nie było szczegółowych opisów ani faktów historycznych.
Też już wcześniej pisałam w przewodniku turystycznym "Śladami Łódzkich Żydów" w mapce sytuacyjnej są zaznaczone trzy kładki.Jak już pisałam dwie na ul.Nowomiejskiej.Są wcześniej wstawione zdjęcia tych kładek.Trzecia kładka na mapce zaznaczona jest na skrzyżowaniu ulic Zachodniej (której w czasie wojny nie było) a ul.Limanowskiego.I to duże zdjęcie kładki wygląda jak z tego miejsca.Zresztą jutro będziemy w Łodzi, i tak koło tego miejsca przejedziemy.Na gorąco zrobimy kilka zdjęć z tego miejsca.Wydaje mnie się że widoczne domy na zdjęciu stoją do dnia dzisiejszego.
Dzięki Faustusie na nowe sub forum,wyprzedziłeś mnie o dzień bo miałam wyjść z taką propozycją żeby takie stworzyć. Mam nadziejee że tematów w nim nie zabraknie.
Ja mam tez wizje a dodam iż, czasem ich się boję ha ha ,bo się spełniają. ale a propos tego sub fora mam same dobre przeczucia . temat getta łódzkiego to ogromny zasób wiadomości więc będzie o czym pisać.
Wysłany: Czw 08 Paź, 2009 00:45
BARDZO ciekawe ujęcie - widać dwie kładki w kierunku ul.Zgierskiej. Pierwsza kładka na planie to skrzyżowanie Zgierskiej z ul.Podrzeczną.
Warto zwrócić uwagę na istniejącą ówcześnie zabudowę zarówno po lewej jak i prawej stronie ulicy! Dziś po niej nie ma śladu, a w ich miejscu mamy Park Śledzia...