Widywałam Pana Stanisława bo obok do kogoś przychodził z wizytami.Oczywiście przystojnym zdawał się moim młodym oczom do bólu. Jeszcze kilka innych filmików, a właściwie scen nakęcano na naszym podwórzu.Sami wiecie ujęć kilka a paraliż podwórkowy kilku dniowy.Ale teraz jest co wspominać.No i oglądać w powtórkach raz jeszcze tamte chwile.
Widywałem sławnych aktorów, ale tylko przelotnie w Wawie. Chociaż ostatnio pracowałem w firmie gdzie "tyrał" Raczek i "gwiazda" jednego serialu początku lat dziewięćdziesiątych Labirynt chyba.., D Kordek.
To jest moje rodzinne podwórko. Pamiętam jak kręcono te scenki. Faustus dorzuć jeszcze scenkę wjazdu z bramy na podwórko i scenkę z garaży. Te kilka scen kręcono trzy dni. Pan Stanisław Mikulski zabójczo przystojny. :wink Podwórko do dnia dzisiejszego jest jeszcze rodzinnym uroczyskiem i nic a nic się nie zmieniło.Jedynie sąsiedzi pomarli.Dzieki za wstawkę zdjęciową Druga fotka to współczesny widok na to samo miejsce.
Moje mieszkanie mieści się na pierwszym piętrze.Proszono o nie wychylanie się z okien.Więc jako dzieciaki byliśmy w częsci ogrodowej podwórka. Ogromna ilość sprzetu.Te ogromne kamery umieszczone w kilku miejscach podwórka.Ogromne jupitery.sceny kręcone wieczorową porą.Co chwilę polewano podwórko wodą.W koncowym etapie zdjęć uzyskano efekt ponurości . Takie zamieszanie trwało jak już pisałam trzy dni. Ale mieliśmy frajdę. Wiele scen ze stawki kręcono w najbliższej okolicy.
Wysłany: Pon 22 Lut, 2010 14:16
No chciałem być w Muzeum Hansa Klossa, ale jednak nie byłem tam. Potem się dowiedziałem, że owe muzeum nie przynosi spodziewanych dochodów i je zamykaja;/
A macie foty/informacje jak kręcili w Gdańsku?Bo kiedyś widziałem moją dzielnice w jednym z odcinków:)
Nowe forum powstało całkiem niedawno i ma coraz więcej użytkowników. Planujemy kontynuację działań muzealnych - wycieczki po plenerach stawkowych. Najbliższe zwiedzanie za niecałe dwa tygodnie (weekend) w Płocku i Łącku. Potem w maju planujemy Kraków i Pieskową Skałę.
W każdym razie w imieniu Stawkologii i forum serdecznie zapraszam na nasze strony.
Są tam między innymi zdjęcia z zeszłorocznych wycieczek do Wrocławia i Olsztyna.
Tu przykład efektów wycieczki po stawkowych plenerach - most, z którego spadał nadradca Gebhard. Kadr z filmu razem ze zdjęciem zrobionym 22.08.2009. Most na rzece Wadąg na granicy Olsztyna i Dywit.
"Przy okazji kręcenia w Gdańsku i w Sopocie, nakręcono scenę "pościgu samochodowego" do odcinka "Caffe Rose", którego akcja dzieje się w Turcji. Samochody goniły się w okolicy wiaduktu pod torami kolejowymi we Wrzeszczu na przedłużeniu dzisiejszej Dmowskiego."
"Z tego co kojarzę w odcinku, którego akcja toczy się na wybrzeżach Francji
tez jest scena kiedy Hans jedzie autem bulwarem w Gdyni. Zresztą chyba
Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 14:54
Służę zatem pomocą
Preferuję AllPlayera - tak jakoś od zawsze jest ze mną na wszystkich dotychczasowych komputerach
Odtwarzasz w nim film i podczas interesującego Cię ujęcia naciskasz klawisz F12. To wszystko
Zapisujesz kadr i możesz działać (pastwić się) na nim
Co jeszcze mógłbym doradzić? Dobrze jest na interesującym Cię kadrze włączyć pauzę w odtwarzaniu, a dopiero potem F12. Gwarantuje Ci to, że będziesz miał dokładnie tą sekundę o którą chodzi, bo różnie bywa z tym opóźnieniem
Trochę treningu, zabawy i nabierzesz wprawy (ot, taki rym )
Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 22:33
No
(a tak na przyszłość: pytać, pytać, a jak będziemy wiedzieć to pomożemy, podpowiemy )
Domyślam się, że teraz w przerwie od forum zrzucasz ekrany (ostrożnie z monitorem, bo wrażliwy na wstrząsy i niekontrolowany kontakt - zrzut -z podłogą)
Wysłany: Nie 22 Sie, 2010 16:20
Może kiedyś będę mistrzem,narazie to ja takich rzeczy nie umiem:P
Jak się czułem?Dość dziwnie,bo co chwilę ktoś w kadr właził (czyt. pieszy,samochód):P. No starałem się chwycić kadr podobny do tego z filmu, no i zastanawiałem się odnośnie przebiegu owej ulicy a zarazem jak to się prezentowało dookoła.Fakt, taka trochę wycieczka w przeszłość:)
Wysłany: Nie 22 Sie, 2010 16:41
Niestety, to dość żmudna praca, właśnie ze względu na uciążliwy ruch ludzi, pojazdów itp. No i częstokroć niebezpieczna, bo wymaga pojawienia się w centrum takiego ruchu - ulicznego
Pamiętam jak np. w kłodzku robiłem materiał do "Pancernych", który wiązał się ze stanięciem na głównej drodze wjazdowej do miasta
To wymagało dodatkowej pary oczu i swoich jak u kameleona
No, w każdym bądź razie cieszę się, że mamy nowego kadrowca na forum
Wysłany: Wto 19 Paź, 2010 22:54
A tak swoją drogą,to wrócę do mojego postu wcześniejszego. Wydaję mi się,że owa scena pościgu była robiona w dwóch różnych częściach.Chodzi mi o sam moment przed mostem jak i za mostem.W tym pierwszym przypadku,nie pasuję mi trochę kształt ulicy,i wydaję mi się że to ujęcie było kręcone w Sopocie,natomiast co do wiaduktu to ta kwestia pozostaje bez zmian:)
Wysłany: Czw 21 Paź, 2010 00:18
Mój wpis z opisem odcinka przemawia za tym,że mam rację.Wystarczy porównać wygląd ulicy,przed wiaduktem,i za wiaduktem:P...Zapewne mam to porównać,tak więc postaram się tym jutro zająć:)
Świetna robota. Ja już kiedyś pisałam na moim podwórzu było nakręcone kilka ujęć. Faustus chyba zrobił zestawienie tych ujęć .Ale było zamieszanie. Ja oczywiście pamiętam jak nakręcano sceny do kilku odcinków.Szczególnie te w okolicy ul.Sienkiewicza w Łodzi.W m-c wrześniu w gazecie to był Ekspres Łódzki było też zestawienie kilku ujęć z namiarami gdzie te sceny nakręcano.
Wysłany: Śro 16 Lut, 2011 16:04
ACHTUNG!!!
Zapowiadają się dalsze losy Hansa Klossa! W latarni morskiej w Człopinie mają kręcić kilka scen! Reżyser jeszcze nie wybrał ostatecznie miejsca, jednak wiele na to wskazuje, że wybór padnie na tą właśnie latarnie.
Oczywiście z Brunerem i J-23 w rolach głównych. Na planie wiekowi aktorzy chyba się jednak nie spotkają.
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 14:53
Gazety już nie mam, ale od czego jest internet:P
Najprawdopodobniej w czołpińskiej latarni nakręconych zostanie kilka scen do filmu, który będzie kontynuacją przygód Hansa Klossa, znanego z serialu "Stawka większa niż życie”. Urząd Morski w Słupsku już na to wyraził zgodę.
Producent nowego filmu będącego kontynuacją "Stawki większej niż życie” zwrócił się z prośbą do słupskiego Urzędu Morskiego o udostępnienie latarni morskiej w Czołpinie.
Katarzyna Stegnarska, drugi kierownik produkcji, jest bardzo oszczędna w słowach, ale przyznaje, że producent bierze pod uwagę tę lokalizację.
– Za wcześnie, aby mówić cokolwiek o filmie, bo jesteśmy naprawdę w początkowej fazie. Nawet nie wiemy na pewno, kto w filmie zagra. Póki co, oglądamy miejsca – mówi Katarzyna Stegnarska.
Szansa, że akcja filmu "Kloss – podwójna stawka” rozegra się m.in. w latarni morskiej w Czołpinie, jest jednak duża. Na biurko Urzędu Morskiego w Słupsku trafiło już oficjalne pismo z prośbą.
– Filmowcy poprosili o udostępnienie obiektu na kilka dni, podczas których chcą nakręcić sceny do nowego filmu, który reżyseruje Władysław Pasikowski – mówi Tomasz Bobin, dyrektor Urzędu Morskiego w Słupsku. – Zdjęcia na naszym terenie mają się rozpocząć 15 kwietnia, a zakończyć 15 maja. W samej latarni filmowcy mają spędzić jednak tylko kilka dni i wtedy musielibyśmy wyłączyć latarnię z ruchu turystycznego – mówi Bobin.
Dyrektor zgodził się bez wahania.
– To zawsze promocja naszego regionu, a tej nigdy za wiele – mówi. – Teraz czekamy na odzew filmowców. Ekipa pod koniec tygodnia chciałaby dokonać dokumentacji filmowej i reżyserskiej obiektu. Dopiero wtedy zapadnie ostateczna decyzja, gdzie rozegrają się przełomowe sceny "Klossa – podwójnej stawki”.
Warto zaznaczyć, że nie byłby to pierwszy filmowy epizod czołpińskiej latarni. Zagrała ona już kiedyś w filmie "Zakochani”, gdzie scenografię tworzyła ta sama scenograf, co teraz – Anna Wunderlich.
Według wstępnych założeń, w rolę agenta Hansa Klossa i Hermanna Brunnera wcielą się aktorzy znani widzom ze "Stawki większej niż życie” – Stanisław Mikulski i Emil Karewicz.
Klub Miłośników Stawki zaprasza sympatyków serialu na spotkanie w stawkowym Trójmieście. Część plenerowa rozpocznie się w sobotę, 8 października o godz. 9.00 przed bocznym wejściem na plac przed sopockim molem przy latarni morskiej (od strony drewnianych Łazienek Południowych).
Podczas wędrówki po Gdańsku, Gdyni i Sopocie zobaczymy plenery i obiekty z odcinków „Hotel Excelsior”, „CafĂŠ Rose”, „Hasło” i „Bez instrukcji”.