Oto coś co wynalazłem w korytarzyku piwnicznym u siebie w domu. Łatwo się domyślić że są to klapki ob szybików kominowych. W większości starych domów ludzie już przestają palić w piecach i taki przewód sił rzeczy staje się przewodem wentylacyjnym. Czasami jednak można na nich coś ciekawego a konkretnie ciekawa klapę znaleźć. A i same korytarze piwniczne też w nie jedno obfitują.
Raczej można się tylko domyśleć że ten temat nie będzie zbyt oblężony. A są ku temu trzy powody:
- mało kto mieszka w starym a konkretnie przedwojennym budownictwie.
- w starych domach piwnice się już modernizuje,
- z reguły ma się tylko dostęp do swojej piwnicy.
Jednak czasami udaje się coś więcej, i tak mnie się udało dzięki uprzejmości sąsiada zrobić zdjęcie detalu w jego korytarzyku piwnicznym
Jest to oczywiście klapka na przewodzie kominowym. Podobna była na jednym z poprzednich zdjęć.
Wysłany: Sob 15 Mar, 2014 00:47
Rzekłbym nawet, że taka sama tylko mniej zapaprana olejną farbą
Bloki z lat 50-tych XX w. również takowe posiadają...
U nas w domu przy okazji remontów te fanty wyleciały ze ściany
Może jeszcze coś w piwnicy się upoluje
U mnie w bloku niczego takiego raczej nie spotkam. Osiedle budowane w latach siedemdziesiątych
Jak coś takiego gdzieś kiedyś spotkam to oczywiście zdjęcie będzie
Ale ogólnie temat ciekawy. Co raz rzadziej się takie rzeczy spotyka
W tym temacie nie chodzi tylko o przewody kominowe, przecież piwnice w starych domach mogą mieć też ciekawy układ korytarzy, stropów, nisze itd.
U mnie w budynku choć budowany za już "Późnego Adolfa", korytarze są proste. Widocznie to już był taki układ architektoniczny związany ze stylem i epoką "Adolfińską" w architekturze.