Tylko jak Faustus wiesz te zakłady to już ruina. Dobrze ze ta brama jeszcze stoi. Mam jeszcze kilka zdjęć z tego miejsca. Na pewno pamiętasz że te zakłady wizytował sam Papież. W tych zakładach było spotkanie z Łódzkimi włókniarkami.
Widoczek zakładu widziany moimi oczami i aparatu w m-c wrześniu ubiegłego roku. Przez kilka lat obok tego zakładu przejeżdzałam tramwajem jeżdząc do szkoły.
Ta sama brama z widocznymi odbojnicami, oraz ażurowym zwieńczeniem na którym to wisiała lampa. Czy to ażurowe zwieńczenie było użytkowe nie wiem.Nie mniej wisząca na nim lampa miała sens.
Łódz.
Wiem ze tematycznie w tym zdjęciu odbojnicy nie ma.Nie mniej warto zobaczyć do jakiego stanu wiodący kiedyś zakład Przemysłu Bawełnianego został doprowadzony. To już ruina.
Jedynie baner mówi że miejsce to wizytował sam Papież.Słabo widać ale wszystkie zdjęcia robiłam przy dużym nasłonecznieniu. Dlatego też wiele tych zdjęć mogłam w tym czasie zrobić jedynie z boku.
To prawda z tym "klimatem" na fotografiach. To jest tak - usilnie poszukujemy artystycznego ujęcia, z dobrym tematem, światłem i kadrem a czasami zwykła fotka nas zaskakuje właśnie tym "klimatem"; zrobiona od niechcenia, czasem w pośpiechu ale przykuwa wzrok i uwagę...
Wysłany: Sob 23 Paź, 2010 22:36
Inowrocław
Nie ma w mieście zbyt wielu okazów, czy nawet "przeciętniaków" tej materii. Ot, tak wyszło, że posiłkowano się raczej stalowa rurą bądź fragmentem szyny, które to pełniły funkcje odbojnic.
dlatego też ucieszyłem się znajdując kolejny "lokalny" przykład
Przy okazji warto zerknąć na piękne kute ogrodzenie, które częściowo już zostało niestety zdekompletowane. Tak więc należy przypuszczać (a przynajmniej jest duże prawdopodobieństwo), że niekoniecznie musi przetrwać falę kryzysu gospodarczego i moralnego w naszym kraju
Właśnie... ogrodzenia - też ciekawy temat. Niektóre [potrafią być prawdziwymi dziełami sztuki
Myślę , czy podobnych odbojnic juz na forum nie wstawiałam. Ale teraz już coraz trudniej znaleść te unikaty w innych kształtach.Bo już znajduje powtarzające się kształty.Ale ta też o key.
nie jest to odbojnica bramowa, ale jako ciekawostka w miejscowości PARCHANIE większość starych domów ma odbojnice kamienne na każdym boku domu - chyba kiedyś woźnice nieźle "drifting-owali" na zakrętach ... ;]
"...Ostał ci się ino...-... odbojnica!...."
Tyle zostało z bramy wjazdowej na byłą posesję w okolicy kościoła trzech świętych czyli Św: Doroty, Stanisława i Wacława.
Mieści się to w centrum miast a w okolicy ul. Świdnickiej.
Jak na razie nie, bo mimo przewertowania netu i dostępnych publikacji na żadne zdjęcie tego budynku nie trafiłem.
Budynek stoi przy zbudowanej po wojnie jednej z przelotowych ulic w okolicach Rynku. Przed wojną tej ulicy nie było, były dwie mniejsze, równoległe do siebie.
Po tzw. "wyzwoleniu" była tam po prostu jedna wielka sterta gruzów oraz częściowo ocalałych budynków ( z relacji mojej nieżyjącej już ciotki, która w 1947 roku przyjechała do Wrocławia). Jak łatwo się domyśleć te budynki rozebrano na "cegłę do odbudowy stolicy".
Czyli klasyczny rozbój i bandytyzm w biały dzień i to z błogosławieństwem władz, oraz typowo warszawskiej megalomanii i wyobrażania sobie że są nie wiem jakie chodzące "Bógwico".
Wstępnie jednak przyjąć można że istniejąca tu bramę zamurowano jeszcze przed wojną, zaraz po wojnie nie mieliśmy takich dobrych speców od spraw budowlanych, tzn. chciałem powiedzieć że nie miała ich "prowincja". Co np. odbiło się u nas tym że poznikały ciekawe elewacje tynkowe, jako że mieliśmy przeważnie tynkarzy od tynków "prostych" a nie od sztukaterii czy tynków dekoracyjnych.
Wysłany: Sob 17 Cze, 2017 22:48 Odbojnice bramowe
Warto zwrócić uwagę na sposób mocowania, który w przeciwieństwie do większości dotąd spotykanych odbojnic jest poziomy, tzn. do bocznej krawędzi, a nie do podłoża
Wysłany: Nie 01 Lip, 2018 18:51
Gruba sprawa
Wygląda na przerobiony dla potrzeb bramy portal
Tego jeszcze nie było na forum, brawo
No to dorzucam coś świeżego i pięknego w swej formie artystycznej od siebie:
Berlin
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Komunikat: