Wysłany: Pią 26 Cze, 2009 13:45
No cóż... w ujęciu tematu i zamierzeniu jakie mu przyświeca to tak nie do końca, ale jako relikt przeszłości w charakterze ustrojowym niewątpliwie tak. W końcu ćwierć wieku temu malunkowi (zapewne na płycie pilśniowej lub wiórowej) minęło pewnie i co niektórzy nawet tego nie znają
Coś wymyślimy z tym fantem i ulokujemy pod stosowną nazwą
Relikty przeszłości co prawda kojarzą nam się z czasami już zamierzchłymi, ale jak zdefiniować co jest zwykłą przeszłością, a co historią... Jest to niewątpliwie relikt minionego systemu, a przecież socrealizm jako sztuka kultywowany był już praktycznie po wojnie, a więc już ponad 60 lat od zapoczątkowania tego nurtu w naszym kraju minęło.
Być może temat jest na tyle kontrowersyjny, bo przecież poprzedniego ustroju nie przyjmuje się jako wyznacznika "dobrego ducha" przeszłości. Dalej staramy się odgrodzić pewne "czerwone maniery", które panowały w tamtych czasach i zapewne dlatego "duch historii" umyka z tego zagadnienia.
Jak dla mnie jest to relikt przeszłości, może niedalekiej, ale zawsze...
Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009 20:59
Z dużym sentymentem wspominam czasy kiedy te wodopoje gościły na naszych ulicach
Dziś czasami można natknąć się na nie tu i ówdzie, choć to rzadkość jednak
W każdym bądź razie poległy... na rzecz "ekologii" czyli ton plastikowych butelek, pełnych plastikowej rakotwórczej barwionej cieczy... Wielkich koncernów lobbujących na rzecz "higieny" (kosztem zdrowia i wspomnianej "eko")...
Naklejki rzeczywiście zbędne.Ale telefon służbowy i jak widać telefony alarmowe zamiast na jakieś tablicy informacyjnej, znalazły lokalizację na aparacie telefonicznym Ale proces odwracalny, na szczęście
okolica Kalisza.Wzruszył mnie widok tego dzwonka sygnalizującego pochówek. Ja ten dzwonek pamiętam od zawsze, a jak widać dzwonek wisi na swoim miejscu już mnóstwo lat.Pewnie pamięta jeszcze moich pradziadków.
Ja też z góry lubię tych gospodarzy który z takim szacunkiem podchodzą to tego sprzętu A tak zwiedzając okolicę sporo takich miejsc mijam. Oczywiscie uwieczniam takie wystawki.
Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 15:57
Na jednej ze starych widokówek znalazłem ciekawy przedmiot, właściwie urządzenie.
Pamiętam z czasów dzieciństwa bardzo podobne urządzenia stojące na ulicach. Były to wagi - ogólnego użytku, za drobną monetą ważyła, a wynik wydrukowany na kartoniku zbliżonym do dawniejszych biletów kolejowych wylatywał z "szufladki".
Pamiętacie je? Może gdzieś jeszcze można je spotkać? To byłby dopiero fant!
O ile dobrze pamiętam w Inowrocławiu jedna stała przy Poczcie Głównej
Ta z w/w przykładu pochodzi ze Solanek, sprzed blisko stu lat (widokówka wkrótce do obejrzenia w temacie "Inowrocław na starej widokówce")
Raiso ,dobry materiał. Od razu skojarzyło mi się z wodociągiem z czasów Twierdzy Przemyśl.Stosowano tam właśnie rury drewniane dębowe ,i wyobraź sobie w niektórych miejscach gdzie ów wodociąg przebiega dalej są takie rury .
czy to jakaś prywatna kolekcja? czy po prostu tak sobie na prywatnych posesjach stoją ? Ten na stalowych kołach to chyba na chodzie sądząc po błocie na kołach.
Kojarzy mi się to ustrojstwo z lotnictwem, ale moja wiedza nt lotnictwa powojennego jest raczej nikła, jeśli miałbym strzelać, to typowałbym, że jest to dodatkowy zbiornik paliwa dla samolotu odrzutowego, np. Su-22 miały montowane po dwa takie zbiorniki.
Wysłany: Pon 26 Kwi, 2010 12:22
Tak tylko wstępuję na chwilę, by powiedzieć, że całość fotek/postów z maszynami/ciągnikami została przeniesiona do nowego tematu w dziale "zabytki techniki"
Wracając do tematu, to fajny fant te zbiorniki
Po drodze, po między Bydgoszczą a... hmmm... chyba Mąkowarskiem, jadąc przez Osową Górę też ktoś ma coś podobnego wystawionego przed domem...
Jak tylko będę w okolicy to dla forum sfocę oczywiście