Wysłany: Pią 22 Sie, 2008 16:01 Strzelnice w Inowrocławiu
Proponuję kolejny wg mnie ciekawy temat, a mianowicie strzelnice na terenie miasta. Znajdowało się ich kilka, nie wszystkie związane były z działającym na terenie miasta Bractwem Kurkowym, funkcjonowały przez wiele dziesięcioleci, relikty niektórych można do dziś spotkać, tak więc zapraszam do rozmowy
Strzelnica niedaleko mnie czyli koło obecnej Hali Sportowej "Europa" (pewnie nie wielu wie, że Hala ma nazwę ) na mapie z 1930 roku jest, więc chyba dość stara , na tej samej mapie jest już Strzelnica w ... Borkowie ? (ta obecna wojskowa, to już Borkowo tak ?) , oraz wydaje mi się, że była strzelnica na lotniku , na mapie podpisane Plac Ćwiczeń, ale coś strzelnice mi przypomina
Dobra przejrzałem mapy. Faktycznie Mątwy jest Strz. zarówno w 1930 jak i 1943, nie widzę tej na Poznańskiej. No i wycofuje się z tej na lotnisku zwid chyba miałem Plac Ćwiczeń (ale bez tych nasypów na mapie jak w Sławęcinku)
jesli chodzi tez o sportowe to- mechan, JW 1523 za sztabem, jedn. lotnicza z lewej strony na koncu dawniejszego pasa taktycznego, strzelnica dla wiatrowek w Przydomku narazie to tyle.
Wysłany: Pon 25 Sie, 2008 20:01
Temat fajnie się rozwija, to może ktoś wrzuci jakieś foty z terenu z w/w miejsc?
W tym czasie wrzucę składankę ukazującą strzelnicę z Mątew. Ładnie widać gdzie co i jak
Swego czasu pojawiła się informacja, że w Mątwach wysadzano jakieś "bunkry". Wydawało się to niemal science-fiction, ale rozpatrując tą informację pod kątem istnienia starej strzelnicy, wszystko układa się w spójną całość. Jeśli coś wysadzano (co miało związek z rozbudową "białych mórz"), to mogły być to właśnie betonowe pozostałości jej infrastruktury! Tak więc niemal happy end
O istnieniu strzelnicy na "wale" przed moim blokiem dowiedziałam się czas jakowyś temu od orderka i aldka Nabrał ten "wał" znaczenia większego - z szacunkiem zaczęłam po nim stąpać wielkim
dzisiaj pytalem mojej mamy o fotki ze strzelnicy przy ul.Wierzbińskiego poniewaz brała udzial w zawodach strzeleckich lecz niestety nie ma.ma natomiast zdjęcia z zawodów OC organizowanych pod koniec lat 70 na terenie dzisiejszego szpitala przy strazy pożarnej ale to juz inny temat.
Wysłany: Śro 03 Wrz, 2008 00:29
No, w końcu zdjęcie Super, dzięki
Tak, to o niej pisaliśmy wspólnie wyżej
Pamiętam jeszcze czasy, kiedy była w całości Od strony Wierzbińskiego betonowe zejście po schodach do transzei stanowisk zmiany tarcz, całość obwarowana stromymi wałami, a zachowany do dzisiaj kulochwyt miał w sobie pociski (!), które można było swobodnie wydłubywać! Betonowe przemurowanie zamykające światło kulochwytu to już współczesny twór.
Hmm...tak myślę, że może trzeba by było pokusić się jakiś schemacik obiektu? A może ktoś ma zachowane jakieś foty? Ja niestety nie posiadam
Witam. Kiedyś już przeglądałem ten temat, lecz uszło mojej uwadze marginesowe potraktowanie strzelnicy na Poznańskiej. Jest wspomniana, więc myślałem, że wiecie o niej wszystko.
Poprzednia strzelnica, tzn. jeszcze przed tą na Wierzbińskiego była przecież na Poznańskiej w pobliżu Zarwanego, to tam przecież początkowo jeździł tramwaj do strzelnicy, a nie do kopalni! Więcej na jej temat napiszę później. W którymś z Dzienników Kujawskich z lat 1883-85 jest notatka na temat tej strzelnicy i niemieckiego bractwa kurkowego, które powstało bodajże już w I poł. XIX w. Jej likwidacja związana jest z katastrofą kopalni. Tak coś mi się przypomina ze wspomnień dziadka, że linię tramwajową na Ducha przeniesiono właśnie w związku z przenosinami strzelnicy. Być może, że ta na Ducha była za mała. Na strzelnicy, nie tylko strzelano lecz odbywały się festyny dla mieszkańców! I takie imprezy odbywały się nawet za komuny, do początków lat 60. (myślę, że do kiedy znajdowała się pod zarządem LPŻ , potem był LOK i już upadek strzelnicy).
Wysłany: Sob 21 Lis, 2009 04:25
G.Dark, nie tyle marginalnie co rozwojowo
Nie pominięta została, tylko cząstkowo wspomniana, licząc, że ktoś przyłączy się do tematu
Z radością więc witam Cię po długim czasie i liczę, że kilka słów od siebie dorzucisz.
Ta z Poznańskiej - jest na kliku widokówkach (w wolnej chwili dorzucę jej wizerunek), tzn. sam dom.
Likwidacja tego miejsca, które cieszyło się dużym wzięciem wśród ówczesnych inowrocławian, związane było głównie z katastrofami kopalnianymi, które w tamtym czasie nawiedziły okolice strzelnicy (m.in.wspomniane Zapadłe). Stąd też podjęto decyzję o likwidacji tej części linii tramwajowej, która pierwotnie wiodła do wysokości strzelnicy, co w konsekwencji odbiło się w jakiejś mierze na samej strzelnicy. Co do głównych przyczyn jej likwidacji nie wypowiem się, bo nie wiem
Wysłany: Nie 22 Lis, 2009 03:26
Wrócę jeszcze do strzelnicy z ul.Wierzbińskiego.
"Wspólnym wysiłkiem braci kurkowych, w krótkim stosunkowo czasie powstaje przy ul. Rąbińskiej wspaniały park, piękna i pod względem technicznym pierwszorzędna strzelnica. (...) Urządzona tam ogród wypoczynkowy, terasso dla tańców itd. " - tak pisano w 1931 r.
Znalazłem notatkę z Dziennika Kujawskiego z 18 lipca 1895 roku (nr 161 na stronie 2) na temat tejże strzelnicy:
=================================================
Inowrocławskie Towarzystwo strzeleckie założone w 1821 r., liczy obecnie przeszło 100 członków. Ogród strzelecki, zwany strzelnicą, zawierający 15 mórg obszaru jest własnością miasta. Tu się odbędzie od dnia 20-23 lipca uroczystość niemiecka strzelców z Księstwa, Brandenburgii i Prus Zachodnich. Spodziewają się przybycia 500 gości. Odbędą się zwykłe po mieście pochody, strzelanie do tarczy, komersy, obiady itd.
W zeszłym roku w lipcu odbywali w naszem mieście zebranie rycerze żelaznego krzyża, a zapewne i w przyszłym roku zjadą się uczestnicy jakiegoś niemieckiego stowarzyszenia, gdyż chodzi o to, aby pokazać przed światem, że Inowrocław jest miastem niemieckim.
=================================================
Wiemy więc, że bractwo (niemieckie) powstało w 1821 roku, a obszar strzelnicy (parku) był dość spory ok. 3,75 ha
Z tego co pamietam to sztrzelnica przy Wierzbinskiego byla jeszcze napewno czynna 1974, chodzac do SP nr15 pamietam jak wystawiano ostrzegawcze choragiewki informujace , pozniej niestety nie wiem co dzialo sie tam.
Nie wiedziałem, że po wojnie strzelnica należała do ormowców. W moich szczenięcych latach była w zarządzie LPŻ (Liga Przyjaciół Żołnierza) gdzieś ok. '64-65 r. przekształconej w LOK. Tak prawdę mówiąc od chwili powstania LOK'u zaprzestano organizować imprezy dla mieszkańców, a i zawodów strzeleckich było coraz mniej.
Faustus całość budynków elegancka. rozmawiałam ze znajomą która w latach 60 trenowała na tym obiekcje. tyle że kłopot ze zdjęciami bo aparat jak sama mówi, to był jednak rarytas.Ale moze coś tam wyszpera