- Szukamy osób, które dysponują fotografiami budynków, w których mieściła się wcześniej Wojskowa Komenda Uzupełnień. Prześledziłem historię naszej jednostki. W latach 1919-39 siedziba ówczesnej Powiatowej Komendy Uzupełnień znajdowała się przy ulicy 6 Stycznia 8, a od 1951 do 1953 Wojskowa Komenda Rejonowa przy Solankowej 53 - przypomina zastępca szefa WKU mjr Krzysztof Broniewicz.
Od 1953 roku komenda ma siedzibę pod obecnym adresem przy ulicy Dworcowej 27. Fotografie budynków są potrzebne do monografii, która ma się ukazać w przyszłym roku z okazji 90. rocznicy utworzenia w Inowrocławiu wojskowej placówki zajmującej się rekrutacją poborowych.
- Z okazji jubileuszu mamy też plany związane z odnowieniem budynku i przywróceniem mu dawnego wyglądu z czasów przedwojennych. Zabiegamy o pieniądze, by przeprowadzić jego renowację - mówi mjr Broniewicz.
W sprawie przekazania zdjęć można kontaktować się osobiście do WKU lub telefonicznie pod numerem: 52 35-96-740.(Ren)
No to kto posiada i przekaże, by odnowić ten budynek ?
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008 11:44
Mnie szkoda fontanny, która do nie tak dawna stała przed budynkiem, w miejscu dzisiejszego pięknego parkingu dla pracowników WKU. Fakt, że od dłuższego czasu nie spełniała swojej roli, głównie przez niedbalstwo administratorów obiektem, którzy woleli zrobić z niej pseudo klomb / kwietnik, wypełniając jej nieckę ziemią, nie oznacza, że nie była ozdobą przyległego terenu
Swoją drogą ciekawe, że pozwolono ją usunąć... Hmm...
A w jakiej formie masz tą fontannę? Sikawki, tj. działka wodnego na kołach, bo takową pamiętam?
Tyle, że do dziś z nikim nie znalazłem nici porozumienia względem przeszłości i pamięci...
Temat dot. inowrocławskiej strażnicy jest na forum tutaj -> Inowrocławska Straż Pożarna