Wysłany: Wto 10 Cze, 2008 00:26 Wizerunek miasta - czyli rzecz o tym jak inni widzą...
Jakiś czas temu przyszło mi na myśl, że dlaczego by nie przyjrzeć się naszemu miastu w krzywym zwierciadle. I to nie w ujęciu satyrycznym (choć i takie opcje dopuszczam), ale z punktu widzenia tego, co nie jest godnym pochwały czy powodem do dumy.
Wedrując ulicami każdego dnia napotykamy się z rozmaitymi -lekko nazywając - nieporozumieniami...
Rozpoczynam zatem wątek od poniższego miejsca i zachęcam do wnikliwej obserwacji i dzielenia się tym, co nasze miasto nazywa rajem dla turystów
Doprawdy sporym nieporozumieniem jest ten przedmiot, w sasiedztwie drogi wiodącej przez centrum i co najważniejsze tuż przy jednym z priorytetowych zabytków!
Pisząc "wieś" obraziłbym niejedno sołectwo i gminę, gdyż wiele z nich nie wpadłoby na taki fenomen promocji swojego otoczenia
Kiedyś przy tym kościele lano nieczystosci i śmieci prosto na ulicę.Mamy wiec postęp,bo teraz wieksza częśc tubylców i sklepikarzy wrzuca śmieci do tego pojemnika.
Swoją drogą,gdzie lokalizować śmietniki dla mieszkańców śródmieścia?Pobudować by można było obiekty,architektonicznie nawiązujace do otoczenia,w których umieszczano by takie kontenery.
Jeśli chodzi o śmietnik przy zabytku,to podobna "perełka promuje" miasto przy budynku Poczty Polskiej przy ulicy 6 stycznia.
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008 15:57
A kto do tego kontenera wyrzuca? Mieszkańcy z ul.Hoyera pedałują przez krajówkę? Z Mikołaja,Kasztelańskiej? Sklepów też w okolicy za wiele nie ma... Jak na moje to niech tam jeszcze Toi-Toi'a wstawią, dla tych co po drodze do śmietnika zechcą zarzucić moczem przy okazji Tylko niech nie mówi się o odbudowie wizerunku miasta, o zadbanie o jego dobro, bo to wygląda żenująco. Z jednej strony piękne tablice z nazwami ulic, plany miasta itp., z drugiej dziury na ścianach elewacji po zdemontowanych starych tablicach...
Nie spotkałem np. w Toruniu przy zabytku w centrum miasta takiego zonka w postaci niebieskiego kontenera na śmieci, czyli jednak można rozwiązać problem...
Przy Poczcie jeszcze jest? Bo był okres kiedy go usunięto, całkiem nie dawno.
nie mogę tego pojąć,że od wielu lat ten syf jest akceptowany przez mieszkańców Inowrocławia...mowa o pseudo straganach zlepkach z desek katowników blachy falistej