Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008 23:56
No! Jak miło widzieć,że ktoś się cieszy Mad,też smakowałem tego typu kulinariów swego czasu! Kora z brzozy,którą zdzierałem paskami z młodych brzózek,gotując następnie namiętnie celem uzyskania "makaronu"...setki mrówek żywcem pochłoniętych...ślimaki...pasikoniki - idealne źródło białka
ówcześnie literatury z tej branży za wiele nie było,ale kultowy "Komandos" był zawsze u mnie w domu od pierwszego numeru Meissner i jego "Sztuka życia i przetrwania" + inne książeczki budowały całą ideologię
Zatem zapraszam do współtworzenia. Henrix87 jest również branżowcem w tym temacie,więc Wasz team powinien pociągnąć to miejsce Zapraszam.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 01:40
Ja też zaczynałem od ''komandosa'' ,chociaż zdarzało sie że troche ''przeginali'' z faktami.Informacje tam zawarte były czasem zbyt uogólnione i ''okrojone''.Artykuły ''komandosa'' nie mogły być podstawą survivalu a jedynie dodatkiem do grubszej lektury.Ale nawet przeczytanie grubej książki nie zastapi praktyki w terenie.
Pamiętam imprezkę w Jeleniu, jeszcze za żywota kolegi Hrabiego z Łodzi i jego obiektu na terenie centrali rybnej.
Kolega Haze z Międzyrzecza wpadł na pomysł i zrobił herbatkę z gałązek jeżyn. Podobno mieliśmy mieć po tej herbatce niezłe odjazdy jak po grzybkach "świrkach", wychyliłem pół-litrowy kubek i nic mi nie było.
i smakowała jak jeżyna to się tyczy prawie wszystkich owocowych, jedno wiem na pewno mi najlepiej smakuje dziki niedźwiedzi czosnek z tym że w lasach krajowych bywa rzadko częściej na łąkach do tego zając z sideł sól z kieszeni i smacznego tak zaczynałem swoje przetrwanie w lasku przy wsi Górki bo przez pola od dziadków miałem tam ok. 1 km po powrocie do domu po kilkunastu godzinach tylko masaż batem od dziadka i spać ale przeżyłem.