Oto podpowiedź: "galion tej łajby ale nie po polsku, lub lekko-konny". Chyba że ktoś inny z forumowiczów wie jak się ta łajba nazywa, to niech się wypowie.
A może ktos podpowie nazwę miejscowości gdzie ten pałac sobie tak dumnie stoi.Ja nie pamiętam ale gdzieś między Łodzią a Wrocławiem, ze wskazaniem pod Wrocławiem.
gogo-dimpek pomocnik komendanta drużyny Homo-wratislawienses
Jeżeli chodzi o moją zagadkę to zaprezentowana na zdjęciach łajba nazywa się Dragon, natomiast miejscowość to faktycznie Ustka.
Co się tyczy zaprezentowanego pałacu to kojarzy mi się trochę z Tułowicami lecz ta miejscowość znajduje się w województwie Opolskim. A to jak wiadomo na trasie z Łodzi do Wrocławia nie jest, chyba że się jedzie przez Opole.
[ Dodano: Pią 12 Wrz, 2014 00:45 ]
Oczywiście, ten pałac mieści się w Sokolnikach jest to o ile dobrze się orientuje niedaleko Łodzi. Na trasie z Wielunia do Wieruszowa
Powrócę też do zagadki ze zdjęciem okrętu. Łajba ta jak faktycznie zgadł Faustus stoi w Ustce natomiast nazywa się "Dragon". Jak jest smok ( czyli ta figura zdobiąca dziób, która fachowo nazywa się "galionem") po np. angielsku?
Wysłany: Śro 01 Paź, 2014 18:15
Zastosowałem "środki dopingujące" więc już wiem...
Wiem, ale nie powiem - niech się reszta też pobawi
(podpowiedzią dla pozostałych niech będzie skojarzenie z kroniką...)
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2017 08:48 Wzgórze Księcia Albrechta
Wszystko wyjaśni link nt. ->Wzgórze Księcia Albrechta
I jeszcze link, na stronie której znajduje się ciekawe archiwalne zdjęcie tego miejsca (ze schodami)-> TUTAJ
Fotkę zrobiłam w muzeum w Wrocławiu. Amfora, nie.może jeszcze jakiś pomysł.Też się zdziwiłam jak przeczytałam tabliczkę z informacją do czego ta "forma" słuzyła.