Wysłany: Nie 21 Cze, 2015 23:21 Nie tylko Berlin.....
Logiczne, że mam zamiar przedstawić architekturę III Rzeszy we Wrocławiu.
Na początek pozwolę sobie jednak na zaprezentowanie pewnego linku z książką dotycząca właśnie architektury z tamtego okresu. Od po prostu dla poglądu co i jak.
Być może już wcześniej w którymś forumowym temacie o tej książce wspomniałem, jeżeli tak to pozwolę sobie na powtórzenie.
Wspomniana przez pana Dobesza w jego książce, zabudowa mieszkaniowa z okresy "adolfińskiego" ( że się tak wyrażę).
Czyli część osiedla Grabiszynek we Wrocławiu i jedna z ulic a konkretnie Aleja Pracy.
Na zdjęciu widac te budynki oraz w tle krzyż na kościele pw. św Klemensa Dworzaka ( dawny dom gminy ewangelickiej pw. Trójcy Świętej, zbudowano go w latach 1928-1930 ) .
Zbliżenie ściany czołowej jednego z budynków, widoczna przybudówka z boczną klatką schodową do kościoła.
Poniżej dwa zdjęcia z reliefami nad-bramnymi, prezentującymi daty budowy.
Owszem - są, lecz nie na budynkach datowanych na okres NSDAP. Tylko wcześniejszy Republiki Weimarskiej, też przyjdzie mi pogrzebać w archiwach.
Tylko jest jeden drobiazg, data budowy tamtych nie dotyczy się III Rzeszy.
Czy w takim razie.... ?
"Zamówione i dostarczone" ( choć trwało to trochę, jeżeli chodzi o moje grzebactwo w archiwach zdjęciowych ) czyli strzałki LSR na domach z okolic mojego miejsca zamieszkania.
Z tym że jak już wcześniej zaznaczyłem jest to architektura niemiecka, lecz nie III Rzeszy.
Widok na jeden z domów przy ul. Hallera. Jak już mówiłem jest to jeden z domów postawionych jeszcze przed 1933 rokiem.
Strzałki są na nim w zasadzie widoczne, na kolejnych zdjęciach będą wyraźniejsze.
Lecę od numerów wyższych, w stronę przeciwną czyli do powiedzmy że początku. Strzałki typowo regulaminowe oraz słabo widoczna sygnatura w formie litery "B" jak Brunnen czyli studnia.
Inaczej punkt poboru wody do gaszenia pożaru, punkt ten mieścił się w podwórku.
Analogiczna sytuacja, B-sygnaturka już lepiej widoczna.
I kolejny układ czyli brama ze strzałkami typowo regulaminowymi oraz B-sygnaturą. Spodziewać by się można było że tutaj możemy mieć do czynienia z co najmniej dwoma punktami poboru wody, trzy to mogła by być pewna przesada ( choć nie do końca , bo budynek jest długi ) .
Jak widać po numerach, te bramy mieszczą się w jednym budynku.
Dalej ta sama ulica i kolejna brama ze strzałkami. Lecz są to już strzałki nieregulaminowe. A budynek nadal ten sam, bo długi.
Strona przeciwna czyli budynki na tej samej ulicy, lecz jak widać po numerze już po stronie nieparzystej.
Strzałki są już jak widać zupełnie inne, mniejsze i ściśle przylegające do bram.
Narobię smaku, nad bramami są bardzo ciekawe reliefy, choć jak wspomniałem już wcześniej budynki są jeszcze "przed-adolfińskie".
Inna brama z tej samej strony ulicy, i analogiczna sytuacja jeżeli chodzi o kształt strzałek.
Jeszce inna brama z tego ciągu. Strzałka w trochę lepszej okazałości.
Identyczna strzałka z budynku po stronie nie parzystej. Lecz w tym przypadku jest to boczna brama wejściowa do jednego z tych budynków lecz od jednej z dochodzących bocznych uliczek.
Strzałki na bocznej ścianie, budynku stojącego prostopadle do wspomnianej tu głównej ulicy (ul. Hallera, dawniej Przodowników Pracy a jeszcze wcześniej Kürassierstrasse ).
Ten sam budynek i strzałka z drugiej strony balkonu.
Pionowa strzałka na budynku narożnym, czyli zbieg ulic Hallera i AL Pracy.
Ten sam narożny budynek, w tym przypadku sam róg tego budynku. Strzałka z typowo regulaminowych, choć słabo widoczna, lecz jednak jest.
Budynek już dalej w głąb Al. Pracy. Strzałka w kolorze ceglastym, słabo widoczna a jednak też jest.
I dalej mamy ten sam budynek i strzałki we wspomnianym - widocznym kolorze. Tym razem jak widać już jest to strzałka podwójna.
Budynek dalej ten sam i jak widać na zdjęciu, pozostałość strzałki typu regulaminowego i w kolorze białym.
....................................................................................................................................
A tera coś na wspomniany smaczek jako ciekawostka z budynku po stronie nieparzystej ul Hallera.Takie wspaniałe wizualizacje nad-bramne znajduję się praktycznie nad prawie każda bramą.