Podczas bytności w Penemünde, jako że Heringsdorfie kupiłem bilet całodzienny na poruszanie się pociągiem po całej niemieckiej części Uznamu. Miałem okazję ten most co prawda z daleka ale widzieć, faktycznie robi wrażenie.
Zostawiłem cały "ciężki sprzęt" (plecak i pozostałe elementy wraz z aparatem foto) u wujaszka w Świnoujściu, i na lekko wybrałem się na zwiedzanie muzeum-poligonu rakietowego. Właściwie zwiedziłem wtedy tylko samo muzeum, na poligon zabrakło czasu.
Jako że to była sobota to cena tego biletu wychodziła chyba jakieś 15 DM (bo ceny były jeszcze w Markach) choć mogę się mylić.
Teraz pociągi po niemieckiej części Uznamu jeżdżą już od Świnoujścia, wtedy dopiero od Heringsdorfu i od granicy trzeba był wsiąść w autobus. Myślę że ze względów turystycznych instytucja takiego biletu (cała wyspa przez 24 godziny) jest nadal utrzymana, wiadomo że teraz po innych cenach.