Wysłany: Sob 01 Sty, 2011 00:08 Urzędy pocztowe
Wałcz
Wspomniany kiedyś przy okazji innego wątku (patrz -> skrzynki pocztowe) temat budynków urzędów pocztowych.
Niegdyś bardzo ważne obiekty, stad też częstokroć ich reprezentacyjny wygląd, wyróżniający się na tle innych budynków w miastach (głównie po zaborze pruskim czy wręcz poniemieckich miastach).
Przykład z Wałcza - warto zwrócić uwagę na niebanalne zdobienia!
A jak u Was w miejscowościach wyglądają?
Pmck, jak to na Śląsku z urzędami pocztowymi bywa?
EDIT: Przywołam jeszcze prezentowaną wcześniej skrzynkę pocztową z tego obiektu:
Wysłany: Sob 01 Sty, 2011 00:52 Tychy - urząd pocztowy
Hm... .Działalność Poczty Polskiej przypomina mi trochę to co robią władze rządzące kolejami polskimi - likwidują co się da.Z budynkami pozostałymi po placówkach pocztowych wg moich obserwacji jest różnie.Temat jest fajny,trzeba będzie się rozejrzeć po okolicy.Na początek przykład z Tychów.Budynek pierwszej tyskiej poczty powstały w 1899 roku.Placówkę zamknięto dość dawno temu,budowla stała opuszczona,wreszcie znalazł się inwestor.Obecnie funkcjonuje tu hotel "Stara Poczta".
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011 01:22
Zawsze kojarzyłem ten budynek z zabudowaniami kolejowymi (niedaleko dworca jest, tak?)
Tymczasem, skoro mamy taki temat to przywołam z przeszłości (bo już na forum był prezentowany, tylko w kontekście starych napisów) budynek poczty z Koronowa :
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 21:15
Łobżenica
Ciężko było zachować czujność we wszystkich aspektach podczas przejazdu/pobytu w tej miejscowości.
Jednak udało się - przerwa obiadowa w polowych warunkach pozwoliła na powolne przeczesywanie wzrokiem budynków skupionych wokół placu/rynku, na którym znalazła się poczta!
Przy budce telekomunikacyjnej na ścianie znajdziemy...
... super fant, prawdziwy gadżet, który tak lubię - wrzutka listowa, czy inaczej skrzynka ścienna:
Wysłany: Czw 03 Gru, 2015 07:18 urząd pocztowy Bydgoszcz,stare poczty,postamt
Potężny gmach, właściwie kompleks pocztowy
No i te oryginalne napisy na portalu wejściowym - rarytas!
Piękny budynek, którego urodą zachwycili się również twórcy "czterech Pancernych i psa"
(Mam gdzieś takiego gotyckiego "postamta"... Myślałem, że już wstawiłem na forum, ale widzę, że jednak nie, tak więc jak odszukam to dorzucę do tematu )
EDIT: Faktycznie był i znikł - pierwotnie w temacie Stare napisy... Nieużywany lichy hosting zdjęć dał się we znaki i usunęli dawne zasoby...
Trzeba będzie go przywołać z niepamięci