Wysłany: Pon 31 Sie, 2009 15:33 Cerkiew Archikatedralna św.Aleksandra w Łodzi
Cerkiew Archikatedralna (prawosławna) św. Aleksandra Newskiego mieści się przy ul. Kilińskiego 56 w Łodzi. (róg Kilińskiego i Narutowicza)
Cerkiew powstała w 1884 roku. Impulsem do budowy cerkwi stał się nieudany zamach na życie cara Aleksandra II 2 kwietnia 1879 roku. Już 16 kwietnia prezydent Łodzi Walerian Michał Makowiecki donosił władzom gubernialnym: "Mam zaszczyt donieść Waszej Wysokości, iż mieszkańcy miasta Łodzi, pragnąc upamiętnić dzień cudownego ocalenia drogocennego życia monarchy 2 kwietnia b.r., postanowili wystawić swoimi środkami prawosławną cerkiew św. Aleksandra Newskiego".
Komitet budowy cerkwi zawiązał się 6 kwietnia, w jego skład wchodzi najwięksi łódzcy fabrykanci: Karol Scheibler, Juliusz Heinzel, Ludwik Meyer i Izrael Poznański.
Przepięknie odnowiona, niezwykle barwna,cieszy oko łodzian
EDIT by ADMIN ZDJĘCIA NIEDOSTĘPNE - USUNIĘTE PRZEZ UŻYTKOWNIKA :cry:
Ta bardzo kolorowa cerkiew usytuowana jest w centrum miasta.Kiedyś stała w głębi jeszcze widoczego parku. W sąsiedztwie dworca kolejowego Łódż Fabryczna. Wyburzono w latach siedemdziesiątych część domów stojących przy ul.Kilińskiego, poszerzono ulicę i tak cerkiew z parku stoi sobie dumnie tuż przy ulicy.
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009 15:13
W swoim czasie zarzucę kilka starych widokówek w łódzkim dziale "Łódź na starej widokówce", na których znakomicie widać to co Raisa opisała - pierwotne usytuowanie cerkwi
Jest przepiękna! Cerkwie, są wyjątkowymi budowlami sakralnymi, kilka z nich widziałem i każda zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Mam nadzieję Maju, że jak odwiedzę Lodź, to będziesz moja przewodniczką i pokażesz mi ten przepiękny budynek, a może i generał się przyłączy?
Mnie ta cerkiew przypomina Bajdocję z filmu Podróże pana Kleksa,jakoś mi się tak kojarzy. Po remoncie który trwał niesłychanie długo prezentuje się teraz pięknie. spróbuję się dowiedzieć czy i kiedy można by ewentualnie wejść do środka.
Szeregowy ..jeśli chodzi o moje przewodnictwo po łodzi to możesz na Mnie liczyć
W Stanisławowie, jest jedna, ale nie taka piękna jak ta. Ale przyznaj, że ta Warszawską obok, której przejeżdżaliśmy ze Wschodniego, też jest super! I jest jeszcze jedna w Wawie, ale nie mam własnych fotek dlatego ich nie wstawiam.
Wysłany: Pon 20 Sty, 2014 19:18
Z biegiem lat zdjęcia uciekły, autorki tematu nie ma już nami na forum... trudno.
Mamy zatem "robotę" czyli odtwarzamy co nie co, by zastąpić pustkę i przybliżyć tym co nie widzieli kolejny interesujący obiekt
Kilka świeżych fotek z Łodzi, niestety otoczenie niezbyt malownicze z uwagi na fakt, że cała centralna Łódź to jeden wielki plac budowy... :