Wysłany: Sob 20 Mar, 2010 21:54 Pozycje wysuniete twierdzy-umocnienia drewniano ziemne.
Zostaliśmy poproszeni o mały rekonesans po pozycjach wysuniętych Twierdzy Przemyśl. Pozycje te to ziemne szańce usypane kilka km przed fortami np.: ”Pod Maurami „ ,. Celem naszego wypadu była dokumentacja fotograficzna stanu owych dziel obronnych , w związku z działalnością Związku Gmin Fortecznych. Teren ten jest dziewiczy a jego przejście jest czasami ekstremalne. Powiem więcej mało kto na nich bywa a turyści w ogóle . W przyszłości ma tu powstać szlak dla „ zapaleńcow”. Obecnie przejście od szańca do szańca jest ciężkie a w lecie raczej niemożliwe. Powiem więcej na współczesnych mapach twierdzy ich niema, ponieważ mapki kończą się na fortach i umocnieniach pierścienia zewnętrznego. Ale jak to w przyrodzie bywa cos za coś w zamian zostaliśmy zaproszeni do Twierdzy Kraków a naszym przewodnikiem po fortach będzie prof.. Krzysztof Wielgus twórca miedzy innymi planów rewitalizacyjnych dla Twierdzy Kraków, Przemyśl i Warszawa. Kilka fotek na wstęp (na zachętę ) pozostałe z samych umocnień wkrótce :
Wysłany: Nie 21 Mar, 2010 15:05
Wstęp i zachęta przyjęta Przynęta skuteczna, czekamy na umocnienia
Ten słupek to graniczny twierdzy?
No i to powoli ostatni czas na focenie plenerów zanim zielony gąszcz zaleje krajobraz swymi barwami, skutecznie zasłaniając i uniemożliwiając fotograficzną dokumentację
Zwiedzam twierdzę już ponad 10 lat, byłem na prawie wszystkich fortach pierścienia zewnętrznego (oprócz wernera), łącznie z fortami pomocniczymi i chciałbym teraz wybrać się na te mniej znane tereny, czyli pozycje wysunięte i punkty oporu. I tutaj moje pytanie, mianowicie w jakiej odległości od fortów VII Prałkowce i VI Helicha znajdują się owa pozycja "Helicha-Pod Mazurami"? Myślałem o pieszej wyprawie po fortach, od Żurawicy do fortu VI ale San skutecznie blokuje drogę Czytałem sporo na temat twierdzy i wiem że były także inne pozycje wysunięte np "Na górach-Batycze" na północnym odcinku obrony. Czy one także się zachowały?
do tej pory korzystałem z książek, ale one tylko wspominają o w.w pozycjach. Ja potrzebuje konkretnych informacji, o ich rozmieszczeniu i ewentualnie uzbrojeniu. Z tym drugim może być problem, choć posiadam szczątkowe opisy walk, w których wspomina się o użyciu 9cm M75 i 12cm wz. 1880.
Jest czas wakacji, czas ruszać w teren i odnajdywać to co zapomniane
"Również w godzinach rannych 18 grudnia przeciwnikowi udało się podejść aż do przeszkód na przedpolu "Na górach" i bardzo szybko zdobyć wysunięte linie. W ostatniej chwili zdołano wycofać na linię pierścienia dwie armaty kal. 90mm, wz. 75, które przerzucano codziennie przy pomocy kolei polowej na stanowisko przedpola. Natomiast na stanowisku ogniowym pozostała jedna armata kal. 120mm, wz. 80 i groziło niebezpieczeństwo dostania się tego działa w ręce nieprzyjaciela. Dzięki wytężonemu wysiłkowi załogi uratowano również tę armatę. Pozostaje bez odpowiedzi pytanie, czy śmierć ponad tuzina żołnierzy usprawiedliwiała tę akcję ratunkową."
Co do tej pozycji, to patrzyłem na zdjęcia satelitarne i niestety nie widać nic na polach, ale może któryś z Panów był w terenie i może potwierdzić moje obawy że stanowiska te zostały zniwelowane na rzecz pól uprawnych
Z drugiej strony, St.P. bateria "Pruchnicka droga" chociaż już fizycznie nie istnieje, to jednak można jej narysy zobaczyć na zdjęciach satelitarnych.
Witam !! Na wstępie przepraszam ,że tak długo nie pisałem ale ostatnio mam utrudniony dostęp do netu .Pytasz jak dotrzeć z Fortu Helicha na pozycję wysuniętą "Pod Mazurami " otóż po wyjściu z poterny na Forcie Helicha musisz znaleźć okop (chyba jest to najdłuższy zachowany okop w Twierdzy ) idąc wzdłuż okopu dochodzisz do Pozycji Wysuniętej . Jest tam zachowany bardzo czytelnie układ okopów , a wokół widać ślady walki (leje i kawałki odłamków ). Na samym szańcu można znaleźć setki jak nie tysiące wystrzelonych łusek karabinowych , niestety jest tam też mnóstwo śmieci. Poniżej szańca jest ślad po szturmie w postaci jednoosobowych dołków strzeleckich .
Jeżeli mogę coś doradzić to zwiedzanie proponuję zaplanować na wczesną wiosnę , wtedy łatwiej znaleźć szaniec ,nie jest on jeszcze zarośnięty i doskonale widać ukształtowanie parti ziemnych.
Na szybko to tyle jakby coś to pytaj i uzbrój się w cierpliwość na pewno odpowiem w miarę możliwości !!!
Dzięki za wskazówki, a z tym czasem to nie każdy go ma na tyle ile by chciał W każdym razie jeżeli czas pozwoli to udam się na Fort VI jeszcze tej jesieni/ początkiem zimy. Wyprawa będzie miała zarówno charakter krajoznawczy jak i poszukiwawczy. Na tych szańcach zależy mi najbardziej, gdyż jest to rejon walk c.k X korpusu, w którym służył mój pradziadek ( dokładnie to 10 brygada artylerii polowej => 10 Feldhauitze Regiment) bo z tego co czytałem to odbijali oni twierdzę właśnie na odcinku od fortu VII Prałkowce do V Grochowce. Jeżeli wyprawa dojdzie do skutku, a mam nadzieję że tak się stanie, nie omieszkam wrzucić trochę zdjęć z pozycji
Jeśli chodzi o roślinność to przed bystrym okiem i uporem miłośnika twierdzy nic się nie ukryje
Mam natomiast pytanie o transport. Są może jakieś busy z Przemyśla np. na Grochowce? Czy trzeba się tam samochodem pchać? Bo na taką dłuższą wyprawę wolałbym samochodu w lesie nie zostawiać, nigdy nie wiadomo co ludziom do głowy strzeli
Są busy do Grochowiec i chyba jest też autobus MPK , niestety nie znam numeru . Jeżeli nie chcesz jechać autem to proponuję pieszą wycieczkę którą proponuję zacząć od Fortu XVI „Zniesienie" kierując się na dzielnicę zwaną Zielonką i fort Helicha .Teren fajny i łatwy czarny szlak forteczny i chyba kawałek szlaku Szwejkowskiego . Jeżeli chcesz dłuższą trasę pieszą to proponuję do grochowiec dostać się autobusem dalej pieszo zwiedzając fort Grochowce dalej" Pozycje pod Mazurami Fort Helicha dalej kierując się na fort Prałkowce forteczną drogą krętą ( w miarę dobrze zachowane słupki forteczne ,przepusty oraz relikty okopów w Prałkowcach jest dość ciekawy niestety zniszczony mostek przez strumyk ) z Prałkowiec dostaniesz się do Przemyśla autobusem nr 10 lub busem) Czas przejścia nie spiesząc się ok 4 godzin .
Właściwie to myślałem nad przejściem wzdłuż pozycji od helichy do prałkowiec. Wyprawa taka raczej na cały dzień, jeżeli nie na 2 dni ubolewam jedynie nad brakiem kładki na sanie, dzięki której możnaby się przedostać od Łętowni do prałkowiec , to byłby świetny szlak.. Ale narazie chyba pójdę za Twoją radą i przejdę szlakiem od Zniesienia, chyba że trafię akurat na jakiś autobus i zyskam na czasie, który mógłbym później wykorzystać na dokładne zwiedzanie.
Pamiętam że koło fortu prałkowce były okopy, chyba punktu oporu obok fortu, czy łączą się one z szańcami pozycji wysuniętych?