Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 18:19 Mi-24 z 56 PŚB w Inowrocławiu w Afganistanie.
Wczorajsza prasa("Gazeta Pomorska') podala informacje o planowanym wysłaniu na misje pokojową(?) 4 smigłowców bojowych Mi-24(typ niepamiętam)z jednostki 56 Pułku Śmigłowców Bojowych z Inowrocławia a stacjonujacych w Latkowie.
Ciekawostką jest fakt,ze jeden z tych smigłowców juz tam walczył w latach80-tych ubiegłego wieku po stronie Armii Czerwonej w czasie agresji ZSRR na ten kraj.
W ten wsposób"niewatpliwie wzmocni" siły NATO biorące udział w obecnej misji pokojowej.
Yyyy raczej z pilotami. Przeważnie sprzęt latający ma w komplecie pilota:)
A tak poważnie, tak musi jechać wtedy dodatkowa załoga.
Załoga maszyny to 3 osoby plus załóżmy dwie z personelu naziemnego, zakładam tak bo już część składu bojowego tam jest a więc personel naziemny nie musi być kompletny wtedy.
fruwaly w Iraku to teraz uznali ze czas na Afganistan tylko co te bidulki leciwe zrobia po drodze czy dadza rade doleciec przeciez sa juz dawno pelnoletnie. Moze inaczej to to juz powinno byc na emeryturze.
Tak ciekawostka, tylko dwie są bazy Milów 24 w Polsce: Starogard Gdański i Inowrocław. Są już plany aby są już plany aby przenieść wszystkie Mile do Inowrocławia. Spowodowane jest to tym, że na terenie Kujaw jest strategiczny zbiornik paliwa oraz to że Inowrocław jest zlokalizowany prawie w centrum polski.
Nie wiem czy proces likwidacji gdańskiej placówki już się nie zaczął.
a nie mylisz czasem Starogardu z Pruszczem Gdanskim bo tam jest pulk smiglowców bojowych hm ? z tego co wiem nasze smiglopwce bojowe zostaly tam wypozyczone i czesc wlasnie juz jest na misji.dowiedzialem sie ze obsluga takiego smiglowca to dwoch pilotów,technik,mechanik reszta obslugi jest juz na miejscu czyli poza krajem.