Witam.
Kilkaset metrów za ostatnim opisanym schronem pozycji mikołowskiej zaczyna się umowny odcinek Łaziska.Jest on posadowiony na dwóch największych wzgórzach sąsiadujących ze sobą.Wybudowano tu 4 niewielkie schrony mające najprawdopodobniej służyć jako wsparcie dla znacznie większych obiektów niestety nie ukończonych przed wrześniem.
Jako pierwszy zobaczymy mały schron dla 1 ckmu w strzelnicy typu tradytorowego .Najpierw starsze zdjęcie:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
nowsze:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Patrząc na drugie zdjęcie za schronem jest ulica podczas przebudowy której zniszczono fundament bardzo dużego obiektu,być może tradytora art.W tym przypadku pokazany schron mógł służyć jako obrona zapola w/w.
Na sąsiednim wzgórzu zbudowano bardzo blisko siebie dwa obiekty tego samego typu co poprzedni.
Pierwszy z nich to właściwie bliźniak oglądanego wyżej - dla 1 ckmu w strzelnicy tradytorowej:
Komunikat:
[/img]
Zaraz obok stoi sobie drugi /po lewej/.:
Komunikat:
Obiekt też dla 1 ckmu z tym że miał pancerz a nie strzelnicę typu tradytorowego:
Komunikat:
Widoczki ogólne,w tle widać hałdę KWK Bolesław Śmiały i chłodnie kominowe elektrowni:
Komunikat:
Tutaj widok na ostatni z opisanych,dalej jego sąsiad,a na horyzoncie wieża przy której jest pierwszy z opisywanych schronów.
Czwartym schronem jest nieco większy obiekt,dla 3 ckm-ów przeznaczony do ognia czołowego.Stoi w lesie nieco poniżej poprzedników w kier.wsch.
Komunikat:
Nie weszło jedno zdjęcie z ogólnym widokiem dwóch schronów i wieży,może teraz się uda:
[img[/img]
Wysłany: Wto 16 Lut, 2010 23:02
Bardzo ciekawe zdjęcia Szczęściarz z Ciebie, że jeszcze ustrzeliłeś lawetę i drzwi awaryjki
Interesujący też jest sam fundament. nie miałem jeszcze okazji widzieć takiego. Do tej pory "u nas" są tylko "tradycyjne" ławy fundamentowe (np. na Przedmościu Bydgoskim)
czyli nic innego jak nasza szara rzeczywistość.Trzeba się spieszyć,żeby takie rzeczy oglądnąć bo za parę lat jak tak dalej będzie pozostaną tylko zdjęcia.
Na tym schronie nie zachowały się zewnętrzne elementy obu tych urządzeń,jak zresztą na większości schronów.Wyrzutnia rac to rura stercząca pod kątem ze ściany obiektu w górę /nie ma ich bo są złomiarze/,natomiast wylot zrzutni granatów to otwór niewysoko nad ziemią /rzadko widoczny bo poziom gruntu dzisiaj jest z zasady wyższy niż w czasach budowy i wyposażania schronów/.Znalazłem zdjęcie na którym widać oba te elementy,to schron przy tamie w Wymysłowie:
Komunikat:
-schrony 2 i 3,podaję namiary 3 ponieważ z niego widać 2:
N50st,08min,53,39sek
E18st,52min,50,07sek
-schron 4 /w lesie/:
N50st,08min,54,53sek
E18st,53min,03,47sek
-fundament:
N50st,08min,41,95sek
E18st,52min,45,76sek
Współrzędne podaję tak a nie inaczej,bowiem w tym formacie mam je zapisane a nie mam chwilowo możliwości przeliczyć ich na format pokazany przez Faustusa.St to oczywiście stopnie,min to minuta,sek sekundy.
Wysłany: Pon 23 Maj, 2011 22:18
Pmck, dziękuję za odzew
Odcinek Łaziska naniesiony.
Mam jednak prośbę o korektę współrzędnych
Przeliczając Twoje na wersję jaką potrzebuję wychodzi lekkie odchylenie, a niestety nie znam osobiście lokalizacji tych obiektów w terenie stąd też nie mogę skorygować.
Dlatego też rzuć okiem na mapę z naszej stronki (przełącz na satelitę), a potem spróbuj te same obiekty oznaczyć poprzez http://nieruchomosci.infor24.pl/lokalizator.php stronkę, podając współrzędne z okienka pod Lat, Lng (przykładowy ciąg: 51.51147747019676, 21.148681640625)
Bezproblemowo naniosłem ciężkiego nr 39, gdyż łatwo go było namierzyć w mieście
Podstawowy problem polega na tym że mapa na TEJ stronie jest za mało dokładna,np.w Gostyniu jest zaznaczona tylko główna droga a nie ma bocznych w tym ulic Tęczowej i Tyskiej,to samo występuje odnośnie lokalizacji schronów odcinka Łaziska.Znając lokalizację obiektów w terenie i posiłkując sie mapami ze strony fortyfikacja.pl zaznaczam je ale lokalizacja i tak jest przybliżona.Nie przeszkadza to w terenie pozamiejskim bo obiekty są z zasady widoczne /mówimy o schronach,oczywiście w pewnych porach roku/,gorzej sprawy się mają w miastach.
Podam teraz lokalizację które mi wyszły używając zapodanego przez Ciebie systemu:
-schron przy wieży: 50.15848316
18.87585282
-schron 3: 50.148201897
18.88006925
-schro 4 /w lesie/: 50.14490174
18.88341665
-fundament: 50.14578180
18.88161420
Z tego co widzę nie są to trafienia "w punkt" ale myślę że na potrzeby bazy obiektów wystarczą.
Z moich doświadczeń wynika że nigdy położenie danego obiektu w terenie zmierzone przez kogoś jednym urządzeniem nie jest identycznie odwzorowane na innym GPS-ie.Różnice kilku-,nastu,dziesięciu metrów są chyba nieuniknione.
Następne dane będę próbował przeliczać,aczkolwiek robota jest bardzo żmudna.Ale powoli do przodu.... .