Wysłany: Wto 06 Lis, 2007 23:45 Zdjątka z lat 1968-1973
Pod linkiem, który zamieszczam poniżej znajdziecie 68 screenów z filmów z Inowrocławia z lat 60-70.
To są tylko screenshoty - cały film trwa niespełna 18 minut i warto zobaczyć.
Część filmów jest kolorowa!!!
Chętnych do obejrzenia całości zapraszam na browar lub jak kto woli kopię dvd dla siebie - o cyneczkę na maila [url]mailto:amon@eska.pl[/url] lub kontakt telefoniczny 502/049-305.
To dopiero początek - kilka podobnych porcji filmowych jeszcze się robi.
Dla mniej skomputeryzowanych - wystarczy ściągnąć plik z podanego linku (na stronie włączy się odliczanie czasu - trzeba poczekać parę sekund), kliknąć go i samo się rozpakuje.
Wysłany: Śro 07 Lis, 2007 13:55
jeden z kadrów taki "rocznicowy",bo widać że z obchodów rewolucji październikowej:) W sam raz na ten czas prawie.Przed teatrem widać jakaś impra milicyjna chyba,bo gazików kilka stoi i oflagowane wokół No i ta nysa przed zakładami mięsnymi z "1001 drobiazgów" Reszty jeszcze nie przejrzałem,dopiero wszedłem do domu...
Pochód 1-Majowy, Piosenkę Radziecką, odsłonięcie tablicy Przybyszewskiego na Solankowej plus coś jeszcze z panem P., czyn społeczny na Błoniu, przywołówki, 50-lecie chóru Halka, Wyścig Pokoju.
Niestety - tylko do części zasobów. Znakomita większość owych zasobów została rozkradziona/zniszczona przez czas/wyrzucona na śmietnik/zniszczona przez ludzi.
Tropię jednak dalej i instynkt podpowiada mi, że wkrótce możemy spodziewać się kolejnych obrazków
Dodam też, że po 15 listopada udaję się do miasta narodzin ruchu będącego bezpośrednim sprawcą wybuchu ostatniej wojny światowej celem finalizowania rozmów w sprawie wejścia w posiadanie materiałów filmowych z Inowrocławiem z sierpnia 1939 r.
1. Mamy cały materiał filmowy rozłożony na pojedyńcze klatki - coś około 3GB. To można nagrać na jedną płytę jako zwykłe zdjęcia jpg.
2. Mamy cały materiał filmowy w nieskompresowanym pliku avi w rozdzielczości 720x576. To możemy odtworzyć na komputerze. Stacjonarne odtwarzacze dvd tego nie łykną. Zaletą tej wersji jest absolutna wierność materiałowi wyjściowemu - nie występuje żadna kompresja - brak utraty jakości. To zajmuje jakieś 3GB w dwóch plikach avi.
3. Mamy cały materiał w formacie DVD, a więc materiał kompresowany. Na pewno wygodniejszy do obejrzenia na stacjonarnym odtwarzaczu DVD, ale na pewno jakaś tam utrata jakości występuje. Ja, szczerze mówiąc, nie widziałem żadnej różnicy między DVD a avi, ale gdy zrobimy screeny poszczególnych klatek z avi i z DVD - widać różnicę w pikselizacji na niekorzyść DVD.
4. Jeśli jedziemy na wariata i chcmy mieć wszystko na już - nie ma problemu - możemy mieć.
5. Jeśli chcemy mieć to zrobione dobrze i w najlepszy z dostępnych dla mnie sposobów - to jest kwestia kilku dni - trzeba się pobawić, a to wymaga czasu.
Materiały kolportuję pośród Was w następującej formie: 3 szt. DVD, a to:
1szt. dvd - 2 filmy w formacie DVD w bardzo dobrej jakości;
1szt. dvd - zzipowane ponad 10 000 pojedyńczych kadrów z filmu nr 1;
1szt. dvd - zzipowane ponad 18 000 pojedyńczych kadrów z filmu nr 2;
Nagrywanie tego materiału zajmuje ciut czasu, więc proponuję następujące rozwiązanie - na najbliższy poniedziałek przygotowuję 4 zestawy. Kto chce - niech dzwoni do mnie lub odzywa się na GG 3544955 (jestem niewidoczny, ale jestem prawie zawsze).
Jak ktoś mocno najarany, to na mogę na jutro strzelić jeden zestaw.
Na podszczucie dorzucę, że w przyszłym tygodniu światło dzienne ujrzą kolejne 2 lub 3 filmy - razem jakieś 30 minut