ot...takie świadectwo historii... niestety trochę mniej wartościowe kolekcjonersko ze względu na brak okładki aczkolwiek historycznie ze względu na miasto jest cenne
Muszę wam napisać, że tego typu pamiątki nie są drogie a niektóre wręcz nie mają jeszcze wartości finansowej (bądź znikomą), a są dość łatwe do zdobycia i mają jakąś wartość sentymentalną no i cieszą oko.
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011 21:36 Pieczęcie okupacyjne
Po zajęciu miasta przez okupacyjne wojsko hitlerowskie, rozpoczęto jego systematyczną germanizację.
Stopniowo zaczęły znikać z panoramy polsko brzmiące nazwy ulic, nazwy urzędów.
Specjalne dyrektywy nakazywały likwidację polskich szyldów reklamowych na sklepach, które z czasem poprzejmowali niemieccy kupcy.
Śladów przeszłości w panoramie miasta odszukać nietrudno. Ot, dostępne są na co dzień każdemu, kto przemierza jego ulice.
Gorzej jest jednak ze śladami w postaci dokumentów. Nie każdy stąd ma rodzinę, nie każda rodzina ma zachowane papierowe pamiątki przeszłości - ciężkiej i częstokroć nie chętnie wspominanej. Na koniec - nie każdy ma dostęp do takich materiałów.
Jakiś czas temu zrodził się w mojej głowie pomysł, by postarać się zebrać w jednym miejscu w miarę możliwości jak najwięcej pieczęci z czasów okupacji.
(Warto również ten wątek rozszerzyć w stosownym dziale o czasy powojenne).
Hej:) Wrzucam kolejną, bardzo ciekawą, mało spotykaną pamiątkę z czasów okupacji. Jest to taka karta pracy (nie mogą dokładnie przetłumaczyć) z nieistniejącego hotelu ROM. Oceńcie sami:)
Wysłany: Pią 15 Kwi, 2011 11:18
No, całkiem przyjemnie robi się w tym temacie
Kris, ładne fanty
Ze względu na duże powinowactwo do tematu "pieczęcie" postanowiłem w/w foty przenieść właśnie w to miejsce (tamten temat przerobimy na "okres zaborczy").
Wracając do w/w fotek - pieczątka z "ROM" sugerowałaby, że chodzi o przedwojenny Hotel de Rome (Hotel Weissa, Baltischer Hof")
dr Faustus... miło że trzymasz pieczę nad formą postów, tak żeby nie zrobił się jeden wielki misz masz:). Dzięki za rozszyfrowanie nazwy hotelu, samemu jakoś nie mogłem dojść. Do tej pory kojarzyłem tylko Weiss Hotel.