Wysłany: Pią 21 Sty, 2011 18:41 Punkt oporu Ciecierzyn-Turów
Witam.
W 1944 roku wojsko niemieckie rozpoczęło budowę linii obronnych przeciwko nacierającym oddziałom rosyjskim.
Były to umocnienia polowe wzmocnione obiektami betonowymi.
Jedna z takich linii - b1 broniła dostępu do Częstochowy od wschodu.
Pokażę zdjęcia z jednego punktu oporu na tej linii,bardzo dobrze zachowanego.
Znaleźć go można jadąc drogą z Olsztyna /k Częstochowy/ do Jordanowa - droga 46,za Przymiłowicami.
W jego skład wchodzą schrony:kochbukier, ringstand 67,58c, regelbau 668,701.
-r58c:
[/img]
-r668:
W środku /wygląda na zamieszkały ale lokatorów nie było/:
Następny ringstand:
Całe wzgórze na którym znajduje się ta częśc punktu oporu jest poszatkowane okopami:
[/img]
Następny r668:
[/img]
[/img]
i znowu ringstand:
trzeci r668:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
Udajemy się do drugiej części punktu mijając po drodze okopy i ładnie zachowany kochbunkier:
[/img]
Druga część,r668:
Komunikat:
Materiał widoczny wyłącznie dla zalogowanych użytkówników forum --- The material visible to registered users only forum ---
r701:
Komunikat:
Ten punkt nie brał udziału w walkach,podobnie zresztą jak większość pozostałych.Widać że nie jest dokończony - brak wyposażenia,schrony nie są zasypane.Walki krótkie aczkolwiek treściwe toczono na kierunku bezpośrednio częstochowskim,tzn. w Mstowie gdzie na wzgórzu po wschodniej stronie miejscowości rozmieszczono podobny punkt oporu.
Miałem zamiar w zeszłym roku obejrzeć pozostałe ale nie wyszło.Podobne stutzpunkty są jeszcze w Jaworzniku,Kotowicach,Mstowie właśnie,Rudnikach,Żarkach i Wólce Prusickiej - razem dla mnie to około 300km do przejechania -trochę dużo.Podobnymi bardzo obiektami jest otoczony Kraków - jest to też linia b1.Na jednym z nich w Czułówku byłem także w zeszłym roku jadąc do Stryszowa.Jest podobny jak pisałem do jurajskich,aczkolwiek stan zachowania jest straszny.
Następnym p.o. linii B1 w okolicach Częstochowy który odwiedziłem i pobieżnie oglądnąłem jest punkt w Kotowicach.W jego sklad wchodzą regelbau 668 /2szt/,ringstad 58 i67,jest jeszcze zbiornik na wodę.Z braku czasu sfociłem tylko zbiornik i 668,nie szukałem ringstadów.
Zbiornik na wodę:
R 668:
Komunikat:
Wejście,do środka nie wchodziłem gdyż nie miałem maczety i latarki /znowu/:
Komunikat:
Ze wzgórza na którym znajduje się punkt oporu jest ładny widok na zamek w Mirowie:
Komunikat:
Drugi regelbau:
Komunikat:
Tu mial być peryskop:
Komunikat:
Punkt jest także niedokończony i nie bral udziału w walkach.