Wysłany: Nie 07 Cze, 2009 21:27 Skrzynki pocztowe
Były i są wpisane w nasz codzienny krajobraz... I niby nic w nich ciekawego, gdyby nie fakt, że powoli zaczynają z niego znikać. Ot, tak - niezauważalnie. Znika skrzynka za skrzynką z ulicy, zmieniają się nasze na klatkach schodowych, coraz nowsi operatorzy pocztowi się pojawiają... Z czasem okaże się, że taka standardowa skrzynka jaką pamiętam będzie prawdziwym rarytasem Polecam zwrócić uwagę i profilaktycznie sfocić dla potomności Poniższe kiedyś również funkcjonowały, aż... przestały spełniać pierwotną funkcję. Dziś tkwią w ścianach urzędów pocztowych swoich miast. Może u Was są podobne okazy?
Co jeszcze w tym wątku forum moglibyśmy zbierać? Na przykład wrzutki pocztowe wmontowywane w drzwi. Tkwią w nich do dziś pomimo upływu blisko stu lat i czekają na swoich odkrywców
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 01:26
Kilka razy zagladałam do tych naszych skrzynek i gumy do rzucia sklejające papierki po batonikach to była najczystrza partia :/
Teraz wszędzie sa te skrzynki euro z dziurami na ulotki, różniace się kolorem, albo kierunkiem odcchylania się klapy (przód i tył), ale wszytkie pospolite :/ Wiem bo ulotki roznosiłam i troche ich pomacałam
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009 09:30
A mimo wszystko warto sfocić i te, które lada chwila znikną lub już zniknęły z klatek schodowych, np. na Os.Nowym z lat 50-tych... Nie zdążyłem Ale nadrobię i przywiozę zdjęcie z Bydgoszczy - tam funkcjonują dwa warianty
pancerstonka Gość
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 09:17 odp
Skrzynka pocztowa do dziś działająca-wrzutnia na ścianie budynku pocztowym w Nowym Mieście Lubawskim
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 13:38
Nooo Pancer, absolutne mistrzostwo jeśli chodzi o to, że działa do dziś!
Co za miasto! Brać tylko przykład z tego rozwiązania!
A sama skrzyneczka - boska! No i natchniona duchem przeszłości niewątpliwie! Wszak farbki pędzelkiem narzucić by trochę można było, ale to nie umniejsza jej urokowi
Wysłany: Wto 18 Lis, 2014 12:19
Cieszę się, że takie gadżety jeszcze funkcjonują, przynajmniej jako ozdoby, bo chyba nie jako pierwotny cel - wrzutki.
Dziś delikatnie niebezpiecznie byłoby mieć "otwór" do mieszkania...